woensdag 28 september 2016

Natuurgebied Leikeven Tilburg

Natuurgebied Huis ter Heide, ten noorden van Tilburg, op de grens met de gemeente Loon op Zand (het plaatsje De Moer), kent twee uitkijktorens. De 6,7 km lange prachtige wandelroute rond het grootste ven van Huis ter Heide gaat onder meer over een vlonderpad. Je speurt er naar de vogels op het ven en geniet van het uitzicht vanaf een verhoogde uitkijkpost en een uitkijktoren.

Zeldzame Marmereend
Maar een van de doelen om dit gebied te bezoeken is de aanwezigheid van de Marmereend. De marmereend (Marmaronetta angustirostris) is een vogel uit de familie van de Anatidae (Anatidae) die voorkomt in Zuid-Europa, het Midden-Oosten en Zuidwest-Aziƫ. Hoe de eend in Nederland terecht is gekomen is de vraag, maar de zeldzame aanwezigheid was reden genoeg om er foto's van te maken.

De Marmereend is een dwaalgast in Nederland en komt oorspronkelijk uit Zuidoost Europa.


De marmereend is 39 tot 42 cm lang en heeft een spanwijdte van 63 tot 70 cm. De eend is lichtbruin van kleur met witachtige vlekken over heel zijn lijf en een donkere vlek aan de zijkant van de kop. De vleugels zijn lang en zonder spiegel, de snavel lang, dun en zwart. De staart is lang, de poten zijn zwart. Het mannetje is te herkennen aan de verlengde veren aan de achterkant van zijn kop, als een soort beginnende kuif. Het vrouwtje heeft op de snavelbasis een groene vlek en mist de verlengde veren achter op de kop.

Landschap
In het natuurgebied van Huis ter Heide ligt achter de vuilverwerkingsstortplaats van Tilburg. De vennen bied een habitat voor watervogels en kleine zangvogels. Parkeer op de Natuurmonumenten parkeerplaats bij de kruising Spinderspad-Baan achter de Plakken en laat je begeleiden door de App van Natuurmonumenten. In deze tijd van het jaar is het rustig op het water. Het is geen foerageerplaats zoals het Beleven in Reusel. Wellicht is het water te diep voor onderwater begrazing voor eenden, ganzen en zwanen.

Een verhoogde kijkpost aan het begin van de wandelroute (noordoost kant van de Leikeven).

Eerste uitkijkpost
Vanaf de uitkijktoren kijk je uit over het Leikeven, waar de route omheen loopt. Dit ven dankt zijn naam aan de afwateringssloot die hier rond 1200 werd gegraven. In het plaatselijk dialect noemden ze dat ‘de laaij’, dat later verbasterde naar ‘Leike’.

De uitkijktoren aan de zuidwest kant van het Leikeven.

Tweede uitkijktoren
Beklim de toren en bekijk het landschap met heidevelden en graslanden en speur naar de vele vogels die Huis ter Heide rijk is! Misschien zie je wel de statige torenvalk bidden of hoor je het lied van de roodborsttapuit over het veld.

Ooievaars
Boven het gebied cirkelde een groep Ooievaars. De ooievaar (Ciconia ciconia) is een grote vogel uit de familie ooievaars (Ciconiidae) uit de orde van de ooievaarachtigen (Ciconiiformes).

Ooievaars cirkelen rond in het gebied.

Als carnivoor eet de ooievaar een breed scala aan dierlijk prooien, inclusief insecten, vissen, amfibieƫn, reptielen, kleine zoogdieren en kleine vogels. Hij pakt het meeste voedsel van de grond, tussen lage vegetatie en uit ondiep water. De vogeltrek van de ooievaar vindt plaats over lange afstanden. Hij overwintert in Afrika ten zuiden van de Sahara of in India. Omdat hij gebruikmaakt van thermiek om te vliegen en deze zich niet vormt boven open water vermijdt hij tijdens de trek tussen Europa en Afrika de oversteek over de Middellandse Zee door om te vliegen via de Levant in het oosten of de Straat van Gibraltar in het westen.


Natuurmonumenten beheert het gebied. Het onderhoudt ook het vlonderpad dat aan de noordwest kant over het Leikeven loopt. Je kijkt zo in het ondiepe, met een bodem van wit zand.

Links; het zicht vanaf de verhoogde uitkijkpost, rechts; het vlonderpad over het Leikeven.