maandag 22 februari 2016

Warmste, natste winter op één na

Het regent al weer enkele dagen, maar de komende dagen zijn er opklaringen en neemt de kans op regen af in Hulsel en omstreken. De temperatuur daalt tot 5 °C overdag en -2 °C 's nachts. De wind waait uit het noordwesten en is zwak, windkracht 2. In het weekend neemt de kans op zon weer af en draait de wind naar het westen. De rest van deze laatste meteorologische winterweek schijnt overdag geregeld de zon, afgewisseld door enkele (winterse) buien. Begin maart houdt het licht winterse weer waarschijnlijk aan.

De Sluizen en stuwen staan hoog om de afvoer te reguleren

Dat is het beeld van de afgelopen winter. Het zachte weer van deze winter is net geen record. De gemiddelde wintertemperatuur blijft met 6,4 graden net onder het record van 6,6 graden, gemeten in 2007. Een tweede plaats is gegarandeerd. De winters 2013/2014 en 1989/1990 hadden een gemiddelde van 6,0 graden en zakken daarom naar een gedeelde derde plaats.

Bij het zachte weer hoort veel nattigheid. Het is lang geleden dat de sloten, en de vennen zo vol stonden. De rivieren staat voller dan ooit. De Groote- en Kleine Beerze en de Reusel zijn snelstromende rivieren geworden. Het Beleven, de Flaes, en Goorven zijn verder gevuld als gebruikelijk en het water staat op de velden.

Met een kano kun je er niet meer onderdoor

Circa 65% van de tijd zuidwestenwind
De op één na zachtste winter ooit is hoofdzakelijk veroorzaakt door de overheersende zuidwestelijke winden, waarmee geregeld subtropische lucht werd aangevoerd. Deze winter waaide de wind circa 65% van de tijd (stevig) uit zuidwestelijke richting. In een normale winter is dit 37%. Daarnaast speelt de opwarming van het klimaat een rol. De zuidwestelijke winden voeren nu lucht aan die ruim een graad warmer is dan halverwege de vorige eeuw.

Recordwarme en vorstloze december
De grootste bijdrage aan deze zachte winter werd geleverd door december met een gemiddelde maandtemperatuur van 9,6 graden tegen 3,7 normaal. Het oude maandrecord van 7,3 graden uit 1974 werd daarmee verpulverd. December was daarmee zelfs warmer dan een gemiddelde aprilmaand (9,2 graden). De wind waaide toen 90% van de tijd uit richtingen tussen zuid en zuidwest!

Hoewel het in januari een beetje winterde verliep ook deze maand behoorlijk zacht met 4,8 graden tegen 3,1 normaal. Februari komt uit op 4,5-5,0 graden tegen 3,3 normaal en was daarmee, ondanks enkele licht winterse periodes, ook zeer zacht. Een paar winterse speldenprikken in januari en februari hebben voorkomen dat de winter 2015/2016 als recordzacht de boeken in gaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten