vrijdag 12 februari 2016

De Heggenmus is geen mus

Er zijn maar weinig vogels die algemeen voorkomen en toch zo onbekend zijn als de heggenmus. Dat komt vooral door het onopvallende uiterlijk en gedrag. Allereerst, de Heggenmus is geen mus. De insecteneter behoort tot de familie van de Heggenmussen (Prunellidae) waar ook de Alpenheggenmus toe behoord.

Het verenkleed is overwegend grijs en bruin, soms met een contrasterende oranje of zwart-witte tekening. De bovendelen zijn vaak gestreept. De lichaamslengte varieert van 14 tot 18 cm. Enkele soorten vertonen naast normale paarvorming polygenie, waarbij één mannetje met 2 of 3 vrouwtjes paart, maar ook polyandrie komt voor, waarbij een vrouwtje paart met 2 of 3 mannetjes. Het legsel bestaat uit 3 tot 6 blauwachtige eieren, die 2 weken lang worden bebroed. Na 2 weken verlaten de jongen het nest.

Heggenmus

Heggenmussen begeven zich niet graag uit de directe nabijheid van struikgewas, waaronder zij in het strooisel naar insecten en spinnen zoeken. Het liefdesleven van heggenmussen is goed onderzocht en - naar menselijke maatstaven - vrij heftig gebleken. Mannetjes houden er vaak meer vrouwtjes op na, en andersom. Overspel is dan ook aan de orde van de dag. Overigens komt dit bij meer vogels voor.

Een rommelige tuin met dicht struikgewas is een ideale heggenmussenbiotoop. Het nest wordt gemaakt in dicht struikgewas in struiken of in een haag. Zo nu en dan begeeft de Heggenmus zich buiten de beschermende struiken.