maandag 26 september 2022

Gekraagde aardsterren in de Hulselse Staat

Zondag morgen zag ik weer Gekraagde Aardsterren in de Hulselse Staat. Nadat ik veel tijd heb gestoken in het kaal schilderen van de kozijnen en de deuren die ik van kaal hout weer op aan het schilderen ben, koos ik er voor om door de Hulselse Staat te fietsen waar ik mooie Aardsterren zag staat.


De Gekraagde aardster is herkenbaar aan de komvormig kraag aan de basis van het bolletje.

De Gekraagde aardster is in ons land de algemeenste aardster. Deze forse aardster is goed herkenbaar aan de komvormig kraag aan de basis van het bolletje. Deze kraag, die soms ontbreekt, ontstaat doordat een deel van de buitenwand losscheurt wanneer de slippen van de slippenkrans zich omkrullen. De Gekraagde Aardster komt algemeen en talrijk in het kustgebied voor, en kan daarnaast ook elders op zand- en leembodems gevonden worden. Zowel in jong als oud bos.

Het vruchtlichaam heeft een doorsnede van 6-10 cm (geopend). De buitenlaag (exoperidium) heeft vier tot acht slippen, die vlezig en vaak gebarsten zijn, geelachtig tot lichtbruin. Er is een extra kraag rond de centrale bol. De binnenlaag (endoperidium) heeft geen steel. Zij is bolvormig met een doorsnede van ongeveer 3 cm en is lichtbruin van kleur.