dinsdag 27 september 2022

Boomschuim komt langs de eik naar beneden

Vanmorgen fietsten ik even tussen de buien door door de Hulselse Staat waar ik op zoek was naar wat bijzondere paddenstoelen. Op een plaats zag ik boomschuim onder aan de voet van een Amerikaanse eik. Boomschuim is een verschijnsel dat je alleen ziet bij stromende regen. Bij kleine beschadigen in de schors perst een boom onder druk saponinen naar buiten, een zeepachtige stof die de boom gebruikt om insecten te weren.


Boomschuim beneden aan de voet van een eikenboom

Boomschuim is een verschijnsel dat je alleen ziet bij stromende regen. Bij kleine beschadigen in de schors perst een boom onder druk saponinen naar buiten, een zeepachtige stof die de boom gebruikt om insecten te weren. Als saponine in aanraking komt met heel veel regen, gaat het schuimen. In Hulselse Staat staan veel eiken. Hoe ruwer de schors, des te meer schuim. Als de boom het vocht naar buiten perst, loopt het naar beneden en vormt schuim. Er zit veel lucht in die bubbels.

Het schijnt dat tijdens de Tweede Wereldoorlog saponine door veel mensen als zeep werd gebruikt, zeep was toen niet of nauwelijks te verkrijgen.