zondag 11 september 2022

Als de mist door de zon is verdreven....

Vanmorgen was het weer een kleine wereld. Bij het ontwaken van de dag moesten we even wachten tot de zon door de mist wist te branden. Maar als de zon de mist eenmaal verdreven had veranderde de dag weer zoals we die de laatste paar maanden kenden.


Als de mist door de zon is verdreven.... (de Flaes, Landgoed de Utrecht).

Het KNMI waarschuwde zondagochtend voor dichte mist in Brabant. Het weerinstituut had onder meer in onze provincie code geel afgegeven. Deze waarschuwing gold tot elf uur zondagochtend. Op sommige plekken was het zicht minder dan honderd meter, zo gaf de ANWB aan. De natuur heeft geen probleem met de mist. Door het mindere zicht zullen dieren zich iets veiliger voelen. Het vocht dat aan planten en andere objecten blijft hangen geeft het insectenleven extra vocht. Ook de planten zelf nemen het vocht op, niet alleen via de wortels maar ook met de bladeren.

Mist ontstaat als er veel waterdamp in de lucht zit en de aarde koud genoeg is. Bijvoorbeeld ls vochtige lucht snel afkoelt of als warme vochtige lucht met koude lucht mengt. Verder ontstaat mist makkelijker als er weinig wind staat. Na de regen van de afgelopen twee dagen is het goed nat geworden. De afkoeling kwam vannacht toe de buien het land hadden verlaten de de wolkendekens weggetrokken waren. Een open hemel geeft afkoeling. Ideale omstandigheden om mist te laten ontstaan. De bodem en waterplassen zijn nog redelijk warm, waardoor het vocht verdampte en als een nevel over het land bleef hangen.


V.l.n. r. boven: de Flaes aan de noordoost zijde, v.l.n. r. onder: het Goorven (noordzijde) en de Flaes aan de oostzijde.

De Flaes op Landgoed De Utrecht ligt op het grondgebied van Lage Mierde, een kerkdorpje van Gemeente Reusel - De Mierde in het zuiden van Noord Brabant. Het natuurvan heeft een oppervlakte van 189.300 m2, of te wel bijna 4,9 ha, en in de verte de Kleine Flaes (1,8 ha). Het Goorven is 5,6 ha groot.