dinsdag 27 september 2022

Natgeregende Gekraagde aardsterren

Zondag zag ik in de Hulselse Staat weer enkele Gekraagde aardsterren. Vanmorgen fietsen ik nogmaals door de bossen van de Hulselse Staat, waar ik nog enkele aardsterren zag. Nu vond ik ze nog mooier, nu ze natgeregend waren.


De Gekraagde aardster is herkenbaar aan de komvormig kraag aan de basis van het bolletje.

De Gekraagde aardster is in ons land de algemeenste aardster. Deze forse aardster is goed herkenbaar aan de komvormig kraag aan de basis van het bolletje. Deze kraag, die soms ontbreekt, ontstaat doordat een deel van de buitenwand losscheurt wanneer de slippen van de slippenkrans zich omkrullen. De Gekraagde Aardster komt algemeen en talrijk in het kustgebied voor, en kan daarnaast ook elders op zand- en leembodems gevonden worden. Zowel in jong als oud bos.

De aardster begint uivormig ondergronds, maar bij rijping splijt de buitenwand in diverse slippen waardoor de binnenkant iets omhoog wordt getild. Het vruchtlichaam heeft in geopende toestand een doorsnede van 6-10 cm. De buitenlaag (exoperidium) heeft vier tot acht slippen, die vlezig en vaak gebarsten zijn, geelachtig tot lichtbruin. Er is een extra kraag rond de centrale bol. De binnenlaag (endoperidium) heeft geen steel. Zij is bolvormig met een doorsnede van ongeveer 3 cm en is lichtbruin van kleur.


De sporen van de Gekraagde aardster worden in het bolvormig deel gevormd. Na de rijping kunnen er uit de opening aan de bovenkant sporenwolkjes ontsnappen. Die kunnen er b.v. uit ontsnappen als er een takje op valt of als ze plat worden getrapt. Als een vulkaan komt dan een zwarte wolk met sporen uit de bolopening. Als je er door loopt neem je de sporen meer, die even verder weer op de grond kunnen worden afgezet. Zo vindt de verspreiding plaats. Ook worden de sporen door de wind nee genomen, maar die dalen dan vaak weer snel naar beneden, waardoor de verspreiding minder ver reikt.