vrijdag 24 september 2021

Meanders in de Groote Beerze krijgen vorm

De oude beekloop van de Groote Beerze is inmiddels voor een deel gedempt. Het water staat nu hoog, door een tijdelijke afdamming. Die afdamming is nodig om een deel waar de meander door de oude beek loopt eerst helemaal te dempen en vervolgens uit te graven tot een minder diep en smallere beek.


Met zandwagens vol wordt zand in de oude beek gestort en met de bulldozer vlak geschoven.

Parallel aan het 'Herinrichting beekdal Groote Beerze' wordt aan de Ruttestraat te Neterselse, aan de Neterselse Heide een oud natuurven uitgegraven. Daar lag tot 1950 een heideven met de naam "Voorste Weerij". Ten tijden van de landontginning werd heidegrond omgezet naar landbouwgrond. Het afgraven van de vruchtbare toplaag en het heruitgraven van het voormalige heideven maakt deel uit van de natuurherstelplannen in de omgeving. De grond die daarbij vrij kwam wordt gebruikt om de oude beekloop van de Groote Beerze te dempen.

Om de omgeving niet tot last te zijn is een kilometers lang traject met stalen rijplaten aangelegd. Deze rijplaten liggen langs een het traject waar ook een nieuwe omleidingsloot gegraven moet worden om voedselrijk water uit de landbouw niet door het natuurgebied van de Neterselse Heide te leiden, maar voordat het bij het heidegebied arriveert af te buigen langs een nieuw traject naar de Groote Beerze. Tot op heden stroomt het water eerst door het natuurgebied voordat het in de beek uitmond.