vrijdag 24 september 2021

Time Lapse: Dempen beekloop Groote Beerze

Woensdag 22 september 2021 werd begonnen met het dempen van de oude beekloop van de Groote Beerze. Hoewel het uitgraven van de nieuwe meanders nog niet klaar is, is bij het beginpunt van het project 'Herinrichting beekdal Groote Beerze, Traject 1' begonnen met het dempen van de oude beekloop.


Time Lapse - Dempen oude beekloop Groote Beerze

Op een akker, gelegen op de hoek van de Ruttestraat in Netersel, en de zandweg die toegang geeft tot de Neterselse Heide wordt grasland afgegraven. De voedselrijke toplaag wordt verwijderd om de de oorspronkelijke planden uit vroegere tijden weer een kans te geven. Ook wordt een gedeelte uitgegraven om bij veel water water te kunnen bergen. Op deze locatie lag tot 1950 de "Voorste Weerij". Ten tijden van de landontginning werd heidegrond omgezet naar vruchtbare landbouwgrond.

De afgegraafde grond wordt gebruikt om de oude beekloop van de Groote Beerze mee te dempen en wordt met de bulldozer vlak geschoven. In de huidige beekloop groeit het beschermde 'Drijvende Waterweegbree'. Op diverse plaatsen wordt het Drijvende Waterweegbree met een graafmachine naar de nieuwe meander getransplanteerd. Dat zal gedurende de komende periode ook op meerdere plaatsen gebeuren.

Het project 'Herinrichting beekdal Groote Beerze' is er op gericht om de verdroging tegen te gaan en bij extreme regen het water te kunnen bergen. Door het bergen van regenwater wordt voorkomen dat er extreme wateroverlast ontstaat. Het water wordt dan zo lang mogelijk in uitgegraven bergingsvakken vastgehouden. Het water krijgt dan de gelegenheid om de grond in te zakken, wat bijdraagt tot een hogere grondwaterstand. Door de verondieping van de beek en de sloten wordt de drainagewerking verminderd. Door de versmalling van de beek neemt de stroomsnelheid ook weer toe, wat de waterkwaliteit verbeterd.

De meandering zorgt er voor dat het water een langere weg moet afleggen en dat er in de bochten erosie plaats vindt. Daar zetten zich dan sedimenten af. Hoe groter de stroomsnelheid hoe minder tijd ieder deeltje heeft om te bezinken, bij hogere snelheden wordt meer materiaal in suspensie meegesleurd. Omdat in de bochten de stroomsnelheid afneemt kan het sediment zich op de zanderige buit de waterlijn af zetten. Daarbij ontwikkelt zich er habitat voor beekplantjes en dierlijk beekleven.