donderdag 7 maart 2019

Paddentrek kost slachtoffers

Vanmorgen zag ik tijdens mijn wandeling aan het Beleven in Reusel een aantal van zeker 8 tot 10 doodgereden padden. Het is nu paddentrek hoogtij. In het vroege voorjaar ontwaken amfibieƫn, waaronder kikkers en padden uit hun winterrust. Ze gaan op zoek naar een plek om zich voort te planten. In een dicht bebouwd land als Nederland is het onvermijdelijk dat ze op hun trektocht soms wegen over moeten steken en dat loopt voor een aantal niet goed af. Brabants Landschap gaat maatregelen treffen om de padden tegen te houden om zodat er minder dode vallen. Schermen met vangemmers is een van de mogelijke oplossingen.

Volwassen Bastaardkikker (Pelophylax klepton esculentus) is de broedtijd.

Een vrij jonge Gewone pad, later in het jaar.

De paddentrek is een jaarlijks terugkerende uitdaging voor duizenden padden, kikkers en salamanders om van hun winterverblijven naar het water te trekken om zich voort te planten. De piek van de paddentrek is net na het donker, helaas gelijk met de avondspits op de wegen. Hierdoor vallen er jaarlijks vele slachtoffers. De trek reageert op temperatuur en vocht. Afhankelijk van het weer zal de trek tot ongeveer half april plaats vinden. De vrijwilligers van de paddenwerkgroep zetten zich gezamenlijk in voor padden die de Harderwijkerweg en de Middachterallee willen oversteken. En ook in Rozendaal worden padden geholpen.


Misschien wat luguber, maar het is wel realiteit als je goed kijkt op wegen die door of langs plassen en poelen wandelt.

Dit verkeersbord is en snel geinproficeerd bord. In het midden van het bord zou een kikker of pad afgebeeld moeten zijn.

Langs de wegen plaatsen van tijdelijke schermen met ingegraven emmers zijn oplossingen die de paddentrek tegen houden. Zodra de padden in de emmers zijn opgevangen worden ze aan de andere kant van de weg weer uitgezet. De emmers worden 2 x per dag gecontroleerd. Vooruitlopend op het plaatsen van schermen wordt eerst een gemonitord of de paddentrek ter plaatsen een zo grote vorm heeft aangenomen, dat schermen plaatsen ook afdoende gaat helpen. Vooruitlopend daarop, worden weggebruikers middels borden gevraagd rustig te rijden en op te letten (zoals op de foto te zien is).

Links: Het mannetje van de Heikikker, rechts: een Groene kikker.