De Kuifeend behoort tot de mooiste eendensoorten die ons land rijk is, hier tijdens een regenbui in de waterbassins van de waterzuivering.
Met hun zwart-witte verenpak en de kuif zijn de mannetjes van de kuifeend onmiskenbaar. In tegenstelling tot de wilde eend duiken kuifeenden naar hun voedsel. Het gele oog van deze vogel is opvallend. Op de diepere wateren dobberen de kuifeenden graag rond, maar zeker in de winter zijn ze ook in het stedelijk gebied terug vinden. Kuifeenden eten waterdiertjes die tussen de waterplanten leven. Ook de planten zelf worden gegeten.
Het Diessens Broek ligt tussen de Brabantse plaatsen Diessen, Biest-Houtakker en Haghorst, en het Wilhelminakanaal. Het natuurgebied wordt doorsneden door het beekje de Reusel. De Reusel lag er na de kanalisatie in de jaren ‘60 lelijk bij. De beek was rechtgetrokken en haar oude meanders waren dichtgegooid. Gelukkig zorgde ‘natuurontwikkeling’ in 2010 voor een metamorfose. Over een oppervlakte van 60 hectare werd de overbemeste bodemlaag afgegraven. Daarbij kwam maar liefst 1 miljoen kubieke meter grond vrij. Sindsdien bepaalt de Reusel zelf haar loop, over een breedte van 100 meter. Voor de natuur prettig: het beekdal was al rijk aan weidevogels, maar nu broeden er nog veel meer. Vanaf de dijk aan het Wilhelminakaanaal heb je er een prachtig zicht op: het is dé weidevogelboulevard van Midden-Brabant. Buitelende vluchten van de kievit zien er schitterend uit. Bovendien kan door deze natuurontwikkeling veel water worden geborgen, waardoor Moergestel droge voeten houdt. Hoger op de dalflanken worden orchideeën verwacht. Het broek wordt een paarse bloemenzee.
Het gebied heeft een grote aantrekkingkracht tot vogelaars. Diessens Broek is dé weidevogelboulevard van Midden-Brabant