zaterdag 1 december 2018

Kepen invasie in vezelhennepveld Reusel

Gisteren werd ik via Twitter getipt dat er in Reusel Paapjes of Tapuiten zouden foerageren in een veld met vezelhennep. Vanmorgen ging ik kijken maar zag wel veel, heel veel Kepen en Vinken. Of de Kepen voor Paapjes of Tapuiten aangezien werden, weet ik niet, maar Paapjes en Tapuiten waren niet te zien. Het totale aantal schat ik op 200.

De roep van de Keep man.

De keep (Fringilla montifringilla) is een zangvogel uit de familie van vinkachtigen (Fringillidae). De keep lijkt qua gedrag en formaat sterk op de gewone vink (F. coelebs) maar onderscheidt zich door een witte stuit en minder wit op de staart. De staart is sterker gevorkt dan bij de vink. Het mannetje heeft een oranje borst en schouder en een donkergrijze kop, die in het zomerkleed zwart kleurt. De naam van de keep is afgeleid van zijn roep: een rauw of raspend nasaal chèèèèèp. De zang is een langgerekt ietwat raspend sjruur, dat in volume toeneemt en weer afnemend, zodat de zang doet denken aan het geluid van een cirkelzaagje.

In de winter verblijven grote aantallen Scandinavische kepen in Nederland. Vinken en kepen houden zich 's winters vaak op in gemengde groepen. Ze kunnen gemakkelijk worden waargenomen in beukenbossen, waar ze de afgevallen beukennootjes eten. Trekvogel uit Scandinavië, zwerft over heel Europa op zoek naar rijke voedselbronnen. Najaarstrek in Nederland vanaf eind september tot in november; overwintert ook. Voorjaarstrek februari- april. Vooral dag, maar ook nachttrekker. Vaak met vinken trekkend, maar ook in grote groepen soortgenoten.

Regelmatig vlogen de vogels uit het veld de toppen van de bomen in. Daar kon ik wel bij om er foto's van te maken.

De vezelhennepplanten in het veld, waar de vogels zich tegoed doen aan de zaden, worden geteeld voor groenbemesting. Vezelhennep is familie van de hennepplant (Cannabis sativa) en wordt ook geteeld voor de vezels. Het is mogelijk om vezelhennep te verwerken tot houtkern en bastvezel. De bastvezel wordt verwerkt tot grondstof voor de papier- en textiel industrie en is geschikt als composietmateriaal voor interieurs van auto’s. De papierindustrie in ons land is volgens de werkgroep veenkoloniën in de problemen gekomen doordat ze te afhankelijk was van produktiebossen in het buitenland.

Houtkern wordt verwerkt tot strooisel voor onder andere paardenstallen. Daarnaast vind je vezelhennep terug in voedingsproducten en diervoeder.