vrijdag 6 mei 2016

De Zwarte specht

De Zwarte specht is een geheimzinnige bosvogel. Dat komt vooral door de teruggetrokken levenswijze. Puur toeval? Dat is maar hoe je het bekijkt. Veel op pad gaan kan het toeval een beetje helpen. En dan nog eens goed opletten. Ik was op zoek naar de Boomklever, die ik wel zag, maar te verscholen tussen de takken zat. Ook zag ik de Kuifmees, die eveneens tussen de takjes zat. Maar die komen heus nog wel.

De Zwarte specht (mannetje) op de foto voordat hij mij zag.

Maar de luide roep van de Zwarte specht, welke door het bos kan weergalmen, draagt bij aan zijn geheimzinnigheid. Voor het hele ecosysteem van de Europese bossen is de zwarte specht een zeer belangrijke dienstverlener. Zo hakt deze soort elk jaar een nieuw nest uit in dikke loofbomen. Zo voorziet deze specht in holten waar boommarters, bosuilen en tal van andere soorten dankbaar gebruik van maken.

Zwarte spechten zijn schuw en gaan er vandoor zodra ze een mens waarnemen. Ook proberen ze om ongezien te blijven door aan de achterzijde van de boom te blijven, waarop ze zitten. Loopt men om de boom heen dan draait de vogel mee, op die manier uit het zicht blijvend.

Het zijn dan ook vaak vluchtige waarnemingen die men van een zwarte specht krijgt. Slechts met veel geluk lukt het om langere tijd naar een vogel te kijken, zonder dat tal van bomen het uitzicht belemmeren.