zondag 8 mei 2016

De IJsvogel is uitgevlogen

De IJsvogel is vanmorgen uitgevlogen, dus start een nieuwe terrein verkenning. Gespot zijn de Middelste bonte specht, een nestholte in een berkenboom met daarin nestmateriaal.

De ijsvogel heeft tijd voor zichzelf, nadat de jongen zijn uitgevlogen.

De ijsvogel, waarvan de jongen gisteren zijn uitgevlogen, komt met regelmaat weer bij het nest. Ik zag toen ik daar aankwam een ijsvogel op de stok zitten, dus ben ik eerst een tijd in de tent gaan zitten om de vogels te observeren. Al die keren dat ze daar aan kwamen gingen ze eerst op de stok zitten, waarna ze regelmatig in het water doken om zich te wassen. Na een uitgebreide poetsbeurt vlogen ze weg van het nest. Het vrouwtje vloog een keer het nest in, het mannetje niet.

Waarschijnlijk zijn ze aan hun tweede ronde begonnen............


Linker foto: een Middelste bonte specht van achteren, verscholen in het bladerdak. Rechts de Bushnell observatie camera.

Om dat nest te bestuderen heb ik de wildcam in een tegenoverstaande boom gehangen. Met een ladder is de camera hoog in de boom gehangen, om zo over de stuik te komen die voor de berkenboom staat. Morgen wordt de camera weer opgehaald en de beelden geanalyseerd. Dan wordt ook de tent bij de ijsvogelnest geruimd.


Update: Nestholte geobserveerd met de Bushnell wildcamera (09-05-2016)

Vanmorgen heb ik de Bushnell wildcamera bij de nestholte in de berkenboom verwijderd. Met deze camera heb in de holte 24 uur geobserveerd, maar de 24 beeldfragmenten leverde geen resultaat op. Gezien de grote van het nestgat en het stro dat er uit hangt, is het waarschijnlijk dat een boommarter gebruik heeft gemaakt van de voormalige woonruimte van een Zwarte specht.

De voormalige nestholte van de Zwarte specht lijkt nu bewoond te worden door een Boommarter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten