zondag 20 maart 2016

Van Raamsloop tot Koevoirtbrug

De Raamsloop komt in Lage Mierde op het grondgebied van landgoed Wellenseind samen met de Reusel. Het is privé gebied, eigendom van de Hr. Zeeman, van de gelijknamige winkelketen. Bij het Koevoirtbrugje, als de Raamsloop en de Reusel al samen zijn, stroomt de beek verder landgoed De Utrecht binnen. Hier zijn we op de grens van Lage Mierden en Esbeek. Hier zag ik de IJsvogel vliegen. Helaas kon ik er geen foto van maken. Ik was op de fiets en had alleen de Nikon Coolpix bij.


De Raamsloop
De Raamsloop ontspringt in Bladel en stroomt vervolgens via Hulsel en Lage Mierde landgoed Wellenseind binnen. De in 2004 afgeronde eerste fase is 3,2 kilometer. Het tweede deel loopt van het westen van Hulsel - omgeving Kruisdijk - tot de Neterselsedijk bij Lage Mierde. In 2009 volgt de derde fase. De Hr. Zeeman wil de waterloop door zijn landgoed in de komende jaren ook herinrichten, waarbij een meandering hoog op de agenda staat.


De Reusel
Vroeger stroomde de Reusel kronkelend door een brede, natuurlijke bedding. Langs de oevers hier een daar een bosje, wat weilanden (beemden), houtwallen en de plaatselijke dorpskernen op een steenworp afstand. Langs de beek stonden drie watermolens, namelijk ten zuiden van Baarschot, tussen Baarschot en Diessen en aan het Stokeind te Moergestel. Tijdens de ruilverkaveling in de jaren zestig is de beek rechtgetrokken en sindsdien is het een recht en breed afvoerkanaal, met nauwelijks stroming. Hierdoor ontstaat wateroverlast in de winter en verdroging in de zomer. Ook is er geen ruimte voor waterberging en natuurlijke processen.

De Raamsloop, op het punt waar het landgoed Wellenseind bereikt

Het Koevoirtbrugje, waar de Reusel landgoed Wellenseind verlaat en landgoed de Utrecht binnen stroomt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten