donderdag 17 maart 2016

Slobeend, Bergeend en de Grutto

Vandaag, aan het einde van de dag, ben ik nog even naar het Beleven gegaan. Daar zaten Slobeenden, Bergeenden en ook veel Grutto's.

De Slobeend

De Grutto's zijn terug van de overwinteringsoorden. Grutto's zijn dè ambassadeurs van het Nederlandse polderlandschap. 90% van de grutto's in Noord-West Europa broedt in Nederland. Daarmee is Nederland het belangrijkste Europese gruttoland. Dit betekent ook dat wanneer Nederland er niet in slaagt de grutto te behouden, de toekomst van deze vogelsoort zeer onzeker is.

De slobeend is de trotse bezitter van een vreemd ogend maar uiterst effectief stuk gereedschap: de snavel heeft een lepelvorm die het slobberen van kroos en waterdiertjes een stuk efficiënter maakt. De slobeend behoort tot de (secundaire) weidevogels. Slobeenden leven in de laagelegen, natte gebieden in het gematigde klimaatgebied. In geen ander Europees land broeden zoveel slobeenden als in Nederland.

De Bergeend

De bergeend is een typische modderaar. Deze gansachtige eenden zoeken hun voedsel het liefst in slikkige, open gebieden: het Waddengebied en estuaria van rivieren zijn favoriet. Wroetend door de slikkige toplaag zoeken ze naar slakjes, (wad)pieren, insecten en andere eetbare bodembewoners. De bergeend komt de laatste decennia steeds meer voor in het binnenland, waar ze vooral langs de rivieren, maar ook op akkers, aangetroffen kunnen worden.

Open gebieden met moddervlakten, slikken en wadden vormen het ideale foerageergebied. Gebroed wordt voornamelijk in holen. In het duingebied zijn konijnenholen favoriet. Helaas neemt het aantal konijnen in de duinen sterk af, en daarmee de beschikbaarheid van geschikte broedplaatsen. Er vindt enige omschakeling plaats naar broeden in een dichte vegetatie.

Ik koos vandaag om zo veel mogelijk telebereik aan de lens te koppelen. Daarom heb ik de 2.0 converter gemonteerd, waardoor de brandpuntafstand op 1000 mm uit kwam. Maar daarmee moest ik wel handmatig scherp stellen. Handmatig scherpstellen is een mooie uitdagende oefening.

Slopeend

Links een Slobeend vrouwtje en rechts Slobeend mannetje

Slobeend

Links de Bergeend tussen de Wilde eenden en rechts een groep Grutto's en Scholeksters die opvliegen