zondag 6 maart 2016

Grenzeloos moerasgebied

De Reuselse Moeren, het Goorke in Arendonk, het gebied rond de Lange Lindeput in Retie (aan onze kant van het kanaal, en de Ronde Put in Retie, kort tegen Postel, vormen een grensoverschrijdend moerasgebied.

Het water uit het Goorven van de Reuselse Moeren stroomt over het dijkje in de sloot.

De Resuelse Moeren is ontataan doordat daar vroeger tuef werd gestoken. Daardoor ontstond een gebied waar het water niet uit weg kon. Een groot nat gebied, waar nu de natuur de vrije loop heeft.

De Judaskop aan de Kleine Cirkel (foto's onder aan deze serie), te Reusel. Als symbool van tweeledigheid kan Janus niet kiezen: niet voor niets staat deze oude Romeinse God vaak afgebeeld met twee gezichten. Zo ook in Reusel, waar hij bovenop de scheidingslijn, 32 meter boven de zeespiegel, met twee gezichten neerkijkt op twee stroomgebieden. Aan de ene kant een vrouwengezicht dat richting Belgiƫ kijkt, waar het water via Nete naar de Schelde vloeit. Aan de andere kant het water van waterschap De dommel waar het water zich via de beken Reusel en Raamsloop uiteindelijk vervoegd in De Dommel om daarna via de Maas in de Noordzee uit te komen.

Op de enige plek in Brabant waar het Nederlandse hemelwater naar Belgisch grondgebied vloeit, kijkt sinds kort de Januskop naar deze opmerkelijke tweedracht.

Een rondje met de fiets, en de Nikon Coolpix fotocamera in de binnenzak.

Moeras van de Reuselse Moeren nabij het Goorven

Links: Kijhut aan de Lange Lindenput, Postel - Rechts: Uitlijk over de Lange Lindenput

Links: Uitlijk over de Lange Lindenput - Rechts: Meerkoet op de Lange Lindenput

Links: Meerkoet op de Lange Lindenput - Rechts: De kijkhut aan de Ronde Put, Postel

Links: Het naambordje op de kijkhut aan de Ronde Put, Retie - Rechts: De kijkhut aan de Ronde Put, Postel

Links: de Ronde Put Retie - Rechts: De Peelheide in de Grote Cirkel, Reusel

Kleine cirkel Reusel

Kleine cirkel Reusel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten