zondag 23 juni 2024

Opening uitkijktoren Einderheide Riethoven

Op vrijdag 28 juni om 17.00 uur wordt de uitkijktoren aan het Aartsepad op feestelijke wijze geopend. Na dit officiƫle moment door wethouder Mathijs Kuijken en overige samenwerkingspartners, is de toren daarna ook open voor publiek. Vanaf de top van de toren kan dan het hele gebied van Riethoven tot Dommelen en de nieuwe Westparallel van de N69 worden overzien. Eind januari 2024 werd begonnen met de bouw van de uitkijktoren aan het Aartsepad in de Einderheide van Riethoven.


Uitkijktoren aan de Einderheide, Riethoven.

De houten toren met wenteltrap, die te vinden is in het bosgebied Einderheide, leidt bezoekers naar een adembenemend overzichtsplatform op 26 meter hoogte. Vanuit hier kan men uitkijken over de wijde omgeving. De toren biedt niet alleen een geweldig uitzicht vanaf het platform, maar ook op weg naar boven kun je genieten van het betoverende boslandschap. Bovenop de toren komt een camera, zodat ook degenen die de toren niet kunnen beklimmen toch kunnen genieten van het uitzicht. En dat is nog niet alles. Ook zal de toren op korte termijn bewoond gaan worden door onze gevleugelde vrienden – de vleermuizen. Zo dient de kelder van de toren, met daarin speciale kasten, als veilige verblijfsplaats voor verschillende vleermuissoorten in het gebied. Dit met het oog op het behoud en bescherming van onze lokale biodiversiteit.


De toren is tot aan de opening (28-06-2024) nog niet toegankelijk.


Eind 2021 werd de N69, de nieuwe verbindingsweg tussen Valkenswaard en Veldhoven in gebruik genomen. De nieuwe verbinding heeft als belangrijkste doel de veiligheid en leefbaarheid van het totale gebied en omliggende dorpen te verbeteren en is onderdeel van de gebiedsontwikkeling Grenscorridor N69. Dankzij allerlei maatregelen en projecten heeft de gemeente Bergeijk samen met de provincie Noord-Brabant en andere partners in het gebied ervoor gezorgd dat we veel meer dingen hebben kunnen realiseren dan de weg alleen.

Er is daarbij oog geweest voor inwoners, bedrijven, landbouw, landschap, natuur, water en recreatie. Zo hebben we de afgelopen jaren onder andere diverse recreatieve wandel- en fietspaden aangelegd, sluipverkeerwerende maatregelen genomen, Ruiternetwerk ‘Paardrijden in de Kempen’ ontwikkeld, de Diepveldenweg en nu dus ook de uitkijktoren Einderheide in Riethoven gerealiseerd. Die laatste is het sluitstuk in een reeks gebiedsiconen rondom de provinciale weg N69. Met de komt van de toren ronden we in Bergeijk het totale project gebiedsontwikkeling Grenscorridor N69 af.
Wandel- en fietspaden
Het heidegebied Einderheide werd in de negentiende eeuw volgeplant met grove den en Corsicaanse den. In het gebied liggen van oost naar west wandelpaden. Ook is een recreatief halfverhard fietspad aangelegd van 1,8 km net als een fiets-voetpad door de bossen tussen Wilgerijs en de Molenstraat. In de directe nabijheid liggen twee vennen, Huisven en De Waterspin. De plassen, het Huisven en de Waterspin zijn ontstaan uit zandafgravingen en dienen nu als visvijver.

In juli 2021 was de gemeenteraad van Bergeijk akkoord met de bouw van de uitkijktoren. Deze is ontworpen door architectenbureau Next Architects met een prijskaartje van 4 tot 4,5 ton. De helft daarvan wordt betaald door de provincie. Ook aannemer Boskalis die de aanleg van de Westparallel van de N69 voor zijn rekening nam, betaalt 130.000 euro mee aan deze iconische uitkijktoren.


Bron: bndestem.nl en nextarchitects.com