dinsdag 25 juni 2024

Luiden van kerkklok in Hulsel hervat

Na Lage Mierde zullen nu ook de klokken van de kerk in Hulsel (en Hooge Mierde) weer luiden bij speciale gelegenheden. Nadat de kerken gesloten werden voor kerkdiensten, zijn ze verkocht. De kerk in Hulsel werd in 2016 aan een particuliere partij verkocht, de kerk in Hooge Mierde werd in datzelfde jaar gekocht door Ad de Bruijn. In de contracten met de nieuwe eigenaren werd afgesproken dat de klokken niet meer zouden luiden.

Luiden van kerkklok in Hulsel hervat: "Hoort bij het dorp"

"Maar het luiden van de klok hoort bij het dorp en zorgt voor binding en saamhorigheid", aldus David van Dijk, de pastoor van de Sint Clemensparochie. "Het idee om de klokken weer te laten luiden kwam vanuit de inwoners van de dorpen zelf", zegt Van Dijk. Samen met het bisdom heeft de pastoor naar de contracten gekeken om te zien of er toch iets aan gedaan kon worden.

De klokken zijn inmiddels getest en gezegend. Vanaf nu zullen ze weer luiden bij speciale gelegenheden, zoals Kerstmis en Pasen. "Ook de huidige eigenaren van de kerken waren erg enthousiast over het weer laten luiden", aldus Van Dijk. "Alleen in Hulsel moet er nog een stroomdraad worden vervangen", legt hij uit. Daarna zijn de klokken weer klaar om te luiden.