dinsdag 8 maart 2022

De Steenuil knapt uiltje voor de boomholte

De betekenis een uiltje knappen betekend, "even een (middag)dutje doen". Dat is wat uilen doen. Steenuilen zijn vooral actief in het donker. Wie een nachtdienst draait moet overdag voldoende slapen. De dagtaak van de Steenuil wordt gevormd door de verzorging van het verenkleed, de jacht en de verdediging van het territorium tegen ongewenste indringers. Op zijn tijd wordt er gerust.


De Steenuil knapt uiltje voor de boomholte

Vergeleken met de slechtvalken is de voorbereiding op het broedseizoen bij de steenuilen een relaxte bedoening. Natuurlijk, af en toe is er 'n beetje bonje met de buren. Als de kauwen, die de nestkasten in willen pikken weer zijn afgedropen keren de uilen snel terug in hun energiebesparende modus. De welbekende uitdrukking "Een uiltje knappen" is de steenuilen dan ook op het lijf geschreven! De steenuil doet dat rond middernacht en overdag; hij verblijft dan meestal op vaste "roestplaatsen": in de dekking van beplanting of gebouwen, of in de nestholte. Bij mooi weer kun je hem vaak ergens in de luwte zien genieten van het zonnetje.

De steenuil is de kleinste in ons land broedende uilensoort. Door de bolle kop en het relatief dikke verenpak lijkt hij groter dan hij is. Met een lichaamsgrootte van 21 – 23 cm en een vleugelspanwijdte van 54 – 58 cm is hij echter nauwelijks groter dan een zanglijster of merel. Gemiddeld zijn vrouwtjes iets groter en zwaarder dan mannetjes (170 à 260 gram vs. 150 à 240 gram). Ook het verenkleed is zo goed als gelijk. Beide geslachten zijn dan ook niet van elkaar te onderscheiden in het veld. Steenuilen hebben een gevlekt verenkleed. De bovenzijde is bruin met witte spikkels en de onderzijde witachtig en dicht bruingestreept. Door de lichte wenkbrauwstrepen vallen vooral de grote ogen met felgele iris en zwarte pupil op. De poten zijn lang en wit bevederd.

Steenuilen zijn vooral actief in het donker. Als er jongen zijn is de kans groot om steenuilen ook in de avond of ’s morgens waar te nemen; er zijn dan vele hongerige monden te voeden. Hun dagtaak wordt gevormd door de verzorging van het verenkleed, de jacht en de verdediging van het territorium tegen ongewenste indringers (b.v. concurrenten van de eigen soort, roofdieren). Op zijn tijd wordt er gerust. De steenuil doet dat rond middernacht en overdag; hij verblijft dan meestal op vaste "roestplaatsen": in de dekking van beplanting of gebouwen, of in de nestholte. Bij mooi weer kun je hem vaak ergens in de luwte zien genieten van het zonnetje.