woensdag 30 maart 2022

De gaai is een van onze imitator vogels

Elke dag zie ik de gaaien in onze tuin bij onze schuur. En dan ook nog een dicht bij. Het zijn schreeuwers, maar ze zijn mooi gekleurd. Het meest bijzondere is hun gaven om andere vogels te imiteren, Iets wat meer vogels kunnen. Zo kunnen de kauwtjes er ook iets van, maar die behoren ook tot de familie van de kraaien.


De Gaai is bijvoorbeeld in staat om de zang van andere vogels te imiteren, alarm te slaan of geluiden te produceren zoals een krakende tak of een jankende kat, en niet te vergeten de Buizerd. Daarmee jaagt hij eventule indringers de stuipen op hun lijf, waardoor zij uit de buurt van zijn nest blijven. De spreeuw kan het geluid imiteren van piepende remmen, van menselijk gefluit of zelfs van een ambulance.

Vogels houden je met imitaties voor de gek
Soms, als je door een bos loopt ben je er echt van overtuigd dat je een boomklever hoort. Maar als je dan goed kijkt, zit er een koolmees. En die zit daar dan perfect een boomklever na te doen. En een Zanglijster die perfect een scholekster nadoet, maar ook een staartmees, een boomklever, een grote lijster, een merel, een zwarte mees, een pimpelmees, een middelste bonte specht en een groenling. Maar hiermee is de zanglijster net eens de meester onder de imitators.

De Spreeuw is een meester imitator, Die doet soms een kat of een hond na. De spreeuw is vaak niet opgegroeid in een bos, maar in een stad of een dorp. Daar heeft hij zijn geluiden geleerd. Dat is het leuke, dat je aan een vogel kan horen waar hij geweest is. Behalve een auto-alarm doet deze spreeuw ook nog een kwakende groene kikker na.