vrijdag 11 december 2020

Kraamkamers in het Vogelparadijs

Vogels zijn het meest geliefd van alle dieren in het wild. Er hangt ook iets mysterieus en romantiek rond het leven van een vogel. Mysterieus omdat het leven van een vogel veelal buiten ons zicht afspeelt. De geboorte van een vogel al helemaal. Hun nesten zijn goed verborgen, soms zelfs onbereikbaar. Nestholtes in bomen en lange gangen in zandwallen of oevers. De IJsvogel maakt een gang van 1 meter diep in een oeverwal. De Oeverzwaluw doet dat in een steile zandwal. Andere vogels doen dat in heggen, bomen of in het struikgewas, of verscholen op de grond tussen het gras of gewoon een kuiltje op de grond.

Kraamkamers in het Vogelparadijs

Niet alles is verborgen in de vrije natuur. Ook tuinen en gebouwen in dorpen en steden worden door vogels gebruikt als leefgebied. Sommige Uilen wonen in gebouwen, andere maken hun nest bij de boer in een van hun schuren of stallen. Ook het schuurtje achter in uw tuin of een flinke stapel gedumpt sloophout kan al dienen als nestplaats. Maar dichte heggen of wallen opgericht met snoeihout zijn goede nestplaatsen. Wat een vogel wil is veiligheid, rust en voedsel in de buurt. Vooral rupsen. Rupsen en insecten dienen bij meer dan 80% van de broedvogels als voedsel voor hun jongen.

Nestkasten ophangen geeft de vogels de gelegenheid om te nestelen, en de tuinbezitter de vreugde van de vogels die tijdens de broedperiode met voedsel heen en weer vliegen. Als u de vogels de rust geeft zult u verbaast staan hoe dicht de vogels bij u komen. Als u in de tuin aan het werken bent komt de Roodborst soms tot 1 meter bij u.

Achtereenvolgens ziet u de; een Rietgors zingend in de regen, de Boomklever in een boomholte net op de plaats waar 2 omgewaaide bomen op elkaar rusten, de Merel die een nest groot brengt, de Kleine bonte specht die een nestholte aan het uithakken is, de Middelste bonte specht van nestbouw tot het uitvliegen van de jonge, de Grote bonte specht die hun jongen voedt die op het punt staan om uit te vliegen, een koppel Grote bonte spechten die de hele dag in de weer zijn om de honger van hun jongen te stillen, Zwarte spechten die elkaar afwisselen bij het broeden, de Roodborst die in een schuurtje een nest groot brengt, een Koolmees die bij een vestiging van WVK-Groep in Bladel een nest bouwde in een sigarettenpeuk kast bij de ingang van de receptie, de Koolmees met een kijkje binnen in een nestkast met jonge meesjes, de IJsvogel nabij hun nest die telkens na het nestbezoek een duik in het water nemen om de ammoniak stank van zich af te spoelen, een Steenuil voor een uitgeholde boomstam en een Pimpelmees koppel die een holte in een dode wilg in een uit vliegen om de jonge te voeden.