dinsdag 8 december 2020

Krijgen we een winter met vorst en sneeuw?

Vannacht ging de temperatuur weer flink onderuit. Veel automobilisten moesten hun ruiten eerst schoon krabben voordat ze vanmorgen naar hun werk konden rijden. In de natuur hoeven ze niet te krabben, daar nemen de dieren het zoals het is. Tijd om wat mistige en bevroren plaatjes te maken. De winter komt er aan.

Bevroren landerijen met de mist die nog een tijd bleef hangen.

'Winter is onderweg, met morgen kans op de eerste sneeuwvlokken', kopt Weer.nl.
De kans is groot dat we dit weekend op verschillende plekken in ons land de eerste sneeuw gaan zien. Dat de winter eraan komt mag duidelijk zijn. De lucht in ons land wordt kouder, waardoor het de komende nachten licht kan gaan vriezen. Zaterdagochtend wordt het spannend voor winterliefhebbers. In het noordoosten valt wat neerslag en in Groningen is kans op de eerste sneeuwvlokken. De mogelijke neerslag trekt in de middag weg en dan schijnt op veel plaatsen de zon.

Na een kletsnatte maandag was het vannacht op veel plaatsen onde nul. In de zuidoostelijke helft van het land daalde de temperatuur naar waarden tussen 0 en -3 graden. Plaatselijk werd het ook mistig. De komende dagen belooft men droog weer, maar is het wel behoorlijk koud decemberweer met maxima van 2 tot 5 graden en in de nachten op veel plaatsen lichte vorst.

Rond het water van het Beleven bleef de mist nog langer hangen.

Krijgen we bij vorst ook meer trekvogels in onze regio?
Om tijdens de wintertrek meer vogels uit Scandinaviƫ en hey hogen Rusland in onze streken te krijgen hangt het meeste af van de winterse omstandigheden tussen de noordelijke broedgebieden en de winterse omstandigheden op de trekroute naar ons land. En dan is het ook nog belangrijk dat het in noorden en noordoosten van Nederland ook winter wordt. Als het niet gaat vriezen en er geen sneeuw valt kunnen de vogels makkelijk aan voedsel komen. De kou is dan evenmin een probleem. Waarom zouden de trekvogels dan verder vliegen? Dat is dus de reden waarom er in Brabant weinig of geen Rietganzen, Rotganzen, Brandganzen, Kleine en Wilde zwanen en meer te vinden zijn in de wintermaanden. Om Kraanvogels tot in de Kempen te krijgen moet er langdurig een sterke oostenwind staan. Dan willen ze nog wel eens een stuk van hun koers afwijken. De vliegroute van de Kraanvogel ligt ongeveer boven de Nederlands - Duitse grens.

Laat de winter maar komen. Het liefst met droog weer en een beetje vorst.