vrijdag 8 februari 2019

Gele korstzwam (Stereum hirsutum)

Ondanks dat het, op de temperatuur na, hartje winter is, kun je nog een redelijk aantal paddenstoelen vinden. Bij waarneming.nl merken ze dat ook maar al te goed. Er zijn validatoren die per dag 600 waarnemingen moeten beoordelen. Op het gebied van paddenstoelen validatie staan er nog 140.000 waarnemingen die nog beoordeeld moeten worden. Ben je een expert op het gebied van paddenstoelen en zwammen meld je dan aan als validator. Er is nog werk in overvloed.


De gele korstzwam is een algemene paddenstoelsoort die over bijna de hele wereld voorkomt. In de opeenvolging van zwammen op dood hout is het vaak de allereerste soort die verschijnt en een omgevallen boomstam of een afgevallen dikke tak bedekt met golvende of schelpvormige, okerkleurige of oranjegele vruchtlichamen. Dikwijls betreft het dan eiken- of beukenhout, minder vaak hout van andere loofbomen, en slechts in zeldzame gevallen hout van spar of den. De vruchtlichamen kunnen wel gedurende drie opeenvolgende jaren op een stobbe verschijnen om uiteindelijk door andere schimmels te worden verdrongen.


De bovenzijde van jonge "hoedjes" is viltig behaard, later worden ze meer glad. De gele korstzwam fungeert als gastheer voor bepaalde soorten trilzwammen, met name de gele hersentrilzwam (Tremella aurantia) en de bruine trilzwam (Tremella foliacea). De paddenstoel veroorzaakt witrot. Tussen mycelia van de soort die tot verschillende individuen behoren, kan antagonisme bestaan. Zulke individuen beconcurreren elkaar wanneer ze in één stam voorkomen en de hyfen komen niet dicht in elkaars buurt. Door het uitscheiden van bepaalde metabolieten beconcurreert de paddenstoel ook andere schimmelsoorten, zoals de glimmerinktzwam en de zwerminktzwam.