woensdag 13 februari 2019

De Houtduif werkt een eikel naar binnen

Een houtduif wordt vaak minachtend bekeken. Net als de huismus is de Houtduif een vogel die zo algemeen is dat men er nog niet eens naar omkijkt. Waarom eigenlijk? Omdat ze alles onder poepen? Houtduiven en Turkse tortels vormen veelal een probleem onder bomen waar ze rusten en slapen. Natuurlijk is dat lastig in dicht bewoonde steden, maar buiten de steden, in kleine dorpen en landerijen is er geen probleem. Wat eten ze zoal? Behalve grove granen eten Houtduiven ook eikels, zoals aan het einde van deze foto reeks is te zien.

Een houtduif in een boom van een houtwal.

Houtduiven hebben een grijspaarse kop, grijze bovendelen en grijsroze borst. Ze hebben zwarte armpennen en een brede zwarte eindband op de staart. Deze vogels hebben een witte vlek in de nek en een witte band op de vleugels, die goed zichtbaar zijn tijdens de vlucht, waardoor de soort op grotere afstand ook makkelijk te onderscheiden is van de stadsduif en holenduif. Ze hebben een korte, gele snavel met een rode basis en korte roze poten. Het verenkleed bij beide geslachten is gelijk. Hoewel houtduiven kunnen overkomen als dommige en sullige vogels zijn ze op hun foerageer- en nestplaats tamelijk agressief. Ze kunnen met hun vleugels rake klappen uitdelen aan soortgenoten, maar ook aan bijvoorbeeld eksters. Er vallen tijdens deze schermutselingen echter nooit doden. De lichaamslengte bedraagt 41 tot 45 cm, het gewicht 275 tot 700 gram en de spanwijdte 68 tot 77 cm.

En ja hoor, de eikel gaat in zijn geheel naar binnen.

Houtduiven komen voor in vrijwel het hele land, zij ontbreken alleen in de meest boomloze landschappen. Zij broeden in uiteenlopende biotopen, van tuinen en parken tot bossen. Voor hun voedsel bezoeken ze daarnaast ook vaak akkers, waar graanresten te vinden zijn. Hoewel zij in het broedseizoen vaak solitair zijn, kunnen ze buiten het broedseizoen in grote groepen worden aangetroffen.

Hun voedsel bestaat uit zaden, oogstresten, zaden van wilde planten, gevallen bessen en ander beschikbaar voedsel. In stedelijk gebied zijn dat vaak rondslingerende etensresten. In de herfst en winter zoeken ze in eikenbossen vaak massaal naar eikels om die op te eten.

Eerst eikels eten, en dan lekker laten verteren? De Houtduif lust de eikels wel.

De eikels gaan in z'n geheel naar binnen. Het is winterkost voor de Houtduif.