zaterdag 4 juni 2016

Het Gewestbos Ravels

Tegen de middag reed ik met de mountainbike naar het 'Gewestbos' in het Belgische Ravels. Daar zijn enkele jaren geleden bomen geruimd om plaats te maken voor water en de oude oorspronkelijke vegetatie. Onderweg ontmoeten ik op 'De Lusthoven' in het buitengebied van Arendonk een man met een Blauwgele ara. Hij was op de fiets de mooie papegaai aan het uitlaten. Dus heb ik snel mijn Coolpix camera uit mijn achterzak gepakt.


Ook in het Gewestbos is de afgelopen week veel water gevallen. De watervogels en de kikkers hadden het dan ook goed naar hun zin. De foto's laten zien wat er van de herinrichting is geworden.

Het Gewestbos van Ravels is gelegen ten noorden van de stad Turnhout, in de zuid-oost hoek van Ravels en het Kempisch kanaal. Je kunt dit bos bereiken via de grote weg tussen Tilburg en Turnhout en door in Ravels de bordjes met ´Boshuis´ te volgen. Zo kom je vanzelf bij het Gewestbos van Ravels uit. Je kunt ook de doorgaande weg tusssen Weelde en Arendonk volgen. Aan de centrale dreef, de Marneffedreef, werd een parking voorzien (langs de Arendonksesteenweg). Daar bevindt zich een groot infobord met een plattegrond van het bos.

Praktische informatie
Dit ca 1000 ha aaneengesloten gebied is opengesteld voor bezoekers in beheer van het Agentschap Natuur en Bos, maar men moet wel op de paden blijven.
Talrijke picknicktafels en banken staan ter beschikking van de bezoekers van het Gewestbos.
De twee bekendste vennen van het bos zijn het Kesseven en het Klotgoor, te vinden langs de Marneffedreef aan de kant van het kanaal.
Aan de rand van het bos bevindt zich het Boshuis. Dit is een educatief museum over het bos en zijn bewoners.