maandag 12 oktober 2015

Herfst bij de Flaestoren

Het had veel voeten in de aarde gehad voordat de uitkijktoren bij de Flaes in Esbeek, op de grens van de Gemeentes Hilvarenbeek en Reusel-De Mierden gerealiseerd werd. De Flaes is een groot natuurven.


In 2007 kwam de Esbeekse heemkundekring met het idee een oude, Romeinse weg tussen de Flaes en het Goorven in ere te herstellen. Dat plan bleek niet haalbaar, maar onder regie van het Land van de Hilver werd besloten met een toren het landschap te markeren. Aanvankelijk maakte de toren deel uit van de plannen van verzekeraar Fortis om op zijn landgoed een aantal huizen te bouwen. Door het bestuurlijk verzet daartegen werd ook de toren op de lange baan geschoven. Losgeweekt uit het huizenplan komt de toren er nu toch.

De toren biedt uitzicht over een deel van Landgoed De Utrecht. De totale kosten bedroeg ongeveer 360.000 euro, waarvan 160.000 euro door de provincie werd gesubsidieerd. Het bedrijfsleven legde twee ton bij. Het ontwerp is opgetrokken uit staal en hout, waaronder tien bomen. Aan staal weegt het gevaarte al 26,5 ton. Om in de toren te komen moet u wel een munt van € 1,- in de automaat werpen, waarna de draaideur opent. Die toegangsbijdrage is een tegemoetkoming van de hoge bouwkosten. Denk er wel om, munten van € 1,- bij te dragen, andere munten werken niet.