maandag 28 september 2015

Paddenstoelen in 'De Utrecht' (2)

Vandaag het vervolg op de paddenstoelen jacht in landgoed 'De Utrecht'. Vanaf Hooge Mierde naar Poppel (Bel) kruist de Poppelseweg in landgoed 'De Utrecht' met de Prins Hendriklaan. Het is een vijfsprong van vier verharde wegen en een onverharde weg.

Gewone krulzoom (Paxillus involutus)

Als je de onverharde weg in rijdt kun je voor de slagboomafsluiting de auto parkeren. Vanaf daar begint de wandeling over de vlak geschaafde weg. In de bermen ligt veel sprokkelhout en boomblad, afgewisseld met mos en gras, wat een voedingsbodem is voor de paddestoelen.

In Nederland zijn zo'n 3500 tot 4000 soorten macromyceten, dat zijn paddenstoelen groter dan 1 mm, bekend. Paddenstoelen hebben altijd al veel belangstelling van de mensen gehad vanwege hun geheimzinnige levenswijze en hun enorme variëteit in vormen en kleuren.

Er zijn er dan ook met tot de verbeelding sprekende namen zoals Heksenboleet, Duivelsei, Vogelnestzwam, Oliebolzwam of Judasoor. De mooiste zijn natuurlijk de paddenstoelen die een leuk kleurtje hebben, zoals rood, oranje of geel