zaterdag 26 september 2015

Stroomgebied van de Reusel (2)

Vanmorgen scheen de zon, reden om de Reusel verder te volgen vanaf de Prins Hendriklaan in de Utrecht (Esbeek) tot het Moleneind in Baarschot.

De Reusel doorsnijdt het landelijke landschap met veel grasland

De Reusel splitst daar in twee waterwegen, een hoofdstroom en een kleine stroom. Tussen beide stromen staat kleinschalig bos, daaromheen is het landschap landelijk met veel grasland. De Reusel meandert door het landgoed en wordt stilaan rechter als het landgoed uitstroomt. Niet op de foto, maar wel in de lucht tijdens de wandeling, was de Havik hoog in de lucht op zoek naar prooi.

Nadat de Reusel landgoed 'de Utrecht' is gepasseerd stroomt het door kleinschalig bos

Het Diessense gehucht Baarschot kende ooit twee watermolens, die voor de nodige bedrijvigheid ter plaatse zorgden: de Voorste Molen en de Achterste Molen. De molens moesten het voor hun aandrijving hebben van opgestuwd water. De Voorste Molen, al genoemd in 1350, had als opstuwingsgebied de Keizers Beemd.

Wie nu op zoek gaat naar de plek waar eeuwenlang de Voorste Molen stond, voelt zich aanvankelijk gesterkt door het bordje Watermolenweg. Eenmaal bij de brug aangekomen, ziet de molentoerist vooral de rechtgetrokken Reusel, met daar vlakbij een tot boerderette verbouwd agrarisch bedrijf. Alleen de laagten rondom de Reusel vertellen nog het verhaal van de beide beeklopen die de Voorste Molen aan het draaien hielden.