woensdag 27 juli 2022

Nieuwe hoogwaterstuw in beekje de Run

Even ten zuiden van Veldhoven was de nieuwe hoogwaterstuw met waterberging in de Run de plaats voor de opening van de heringerichte Run. De Run is een klein beekje dat ontspringt bij Weebosch - Bergeijk en stroomt via de gemeentelijke grenslijn van Bergeijk en Eersel onder langs Steensel en komt ten zuiden van Veldhoven in de Dommel uit. De coƶrdinatie van het project lang bij Waterschap De Dommel in werd bekostigd door de provincie.


De nieuwe stuw in de Run is een onderdeel binnen natuurgebied Grootgoor

Met het zetten van handtekeningen op een ‘opleveringsbord’ is woensdagmiddag de oplevering van het project De Run-Grootgoor aan de Gagelgoorsedijk officieel opgeleverd. Een slingerende Run en een hoogwaterstuw met waterberging vormen de hoofdmoot hiervan. Het drie kilometer lange heringerichte traject begint bij Kuningen (Riethoven) en loopt door tot de plaats dat de Run onder de nieuwe natuurbrug van de N69 stroomt. De herinrichting van het beekje de Run werd in maar 2021 opgestart in samenwerking met de gemeenten Eersel, Veldhoven, Bergeijk en de provincie Noord-Brabant en maakt deel uit van het opnieuw inrichten van natuurgebied Grootgoor. Er loopt nog een aanbestedingstraject voor de gronden die langs de beek liggen. De bedoeling is dat die door particulieren in beheer worden genomen voor natuurlijk beheer.

Op basis van historische kaarten en bodemonderzoek is de vroegere beekloop van de Run bepaald. Voor zover mogelijk is deze nu gevolgd. De meer natuurlijke loop zorgt ervoor dat het water langer in het gebied wordt vastgehouden. Met het slingeren van de Run wordt de waterkwaliteit verbetert en dat is goed voor dieren en planten in dit gebied. Een ander doel van het project was het creƫren van een waterberging. Door de aanleg van kades en een regelbare hoogwaterstuw is er een overloopgebied gemaakt dat bij extreme regenval kan vollopen met water. Dit is gedaan om de waterveiligheid te verhogen bij Veldhoven en Eindhoven.


De stuw is voorzien van een graffitikunstwerk naar een ontwerp van de 15 jarige Eerselse Famke Nooijen. Vier jaargangen van SintLucas uit Eindhoven kregen de opdracht een ontwerp te maken voor verfraaiing van het bouwwerk. De keus viel op Famkes ontwerp van een kikker met een slak op zijn kop in een natuurlijke omgeving. "Ik ben trots op mijn eerste kunstwerk", zegt de trotse Eerselse die illustrator van kinderboeken wil worden.