vrijdag 15 juli 2022

Nieuwe meander even voor de Aardbossen

Ook het projectgebied van “Herinrichting Beekdal Groote Beerze, traject Broekeindsedijk - Aardbossen” is klaar. Net voordat de beek afbuigt door de Aardbossen tussen Westelbeers en Middelbeers en zich afsplitst van het omleidingskanaal, is een mooie nieuwe meander is het open gebied uitgegraven. Het water is daar al zo helder, dat van de zwevende deeltjes die er al in de Aa of Goorloop en het Dalems Stroompje zaten, niets of zeker weinig meer terug te vinden is. Daarbij kun je denken aan de ijzerafscheiding die in het eerdere deel van de beek er rijkelijk uit de bodem in het water komt. Dat gebeurt al zodra het water vanuit België (Lommel) bij de Witrijt uitspoelt.


De nieuwe meander even voor de Aardbossen in Westelbeers.

Langs de nieuwe meander, benedenstrooms van de Schepersweg even buiten Westelbeers werd langs de beek een zone van 25 tot 30 meter afgraven tot een diepte van 30-50 centimeter beneden maaiveld. Tot deze zone behoort ook de oude beek die op deze locatie gedempt is tot eveneens 30cm beneden maaiveld. Met deze maatregel ontstaat er een breder stromingsprofiel bij piekafvoeren. Hierdoor worden grootschalige effecten bovenstrooms voorkomen. Voor de aanplant van het bos in deze zone geldt dat deze zone in de eerste jaren na aanleg intensiever beheert dient te worden. Hiermee wordt voorkomen dat de afvoercapaciteit wordt beperkt.

Om de beek aantrekkelijker te maken voor voortplanting van de Beekprik, werden op 5 locaties in de Groote Beerze grindbanken aangelegd. De grindbanken worden door de Beekprik gebruikt om eieren op af te zetten, waarna larven zich stroomafwaarts laten meedrijven tot ze zich op een geschikte plek -plekken met veel organisch stof- ingraven. Daar leven ze tot ze volwassen worden.