dinsdag 21 december 2021

Koning winter is weer in het land

Vanmorgen werden getrakteerd op een winterlandschap. Het was de eerste officiële matige vorst van het winterseizoen. In de Brabantse Kempen was het plaatselijk afgekoeld tot -6 graden. De muts moest weer uit de kast dinsdagochtend en datzelfde gold voor de ijskrabber. Rond half negen lag de temperatuur nog ruim onder het vriespunt.


De Neterselse Heide was gehuld in witte rijp.

De eerste officiële matige vorst van het winterhalfjaar (van oktober tot en met april) dient zich normaal gesproken (klimaatnormaal 1991-2020) aan op 24 december. In de vorige klimaatperiode was dit nog 19 december. De matige vorst van vandaag komt daarmee op een heel normaal moment. In de winter van 2019-2020 kwam het op het hoofdstation niet tot temperaturen beneden -5 graden. In het winterhalfjaar van 2018-2019 vroor het op 20 januari matig en de winter daarvoor was het pas op 6 februari het geval. In de winter van 2016-2017 dook de temperatuur al op 29 november tot beneden -5 graden.


De muts moest weer uit de kast dinsdagochtend en datzelfde gold voor de ijskrabber. Rond half negen lag de temperatuur nog ruim onder het vriespunt. Wie na het krabben van de voorruit in de auto stapte en door het Brabantse land reed, werd beloond met oogstrelend mooie winterse stillevens. Nog steeds is er heel veel onzekerheid met betrekking tot het weer tijdens de Kerstdagen. Weermodellen laten iedere run een andere oplossing zien. Winterse neerslag is nog steeds een van de opties tijdens de kerstdagen.