zaterdag 5 september 2020

Zwarte ooievaars foerageren op de Flaes

Dinsdag 1 september plaatste ik ook al foto's van de Zwarte ooievaars die op de Flaes aan het foerageren waren. Vanmorgen zaten er veertien. Met de telelens kon ik ze wel dichter bij halen, maar wonderen kun je daar ook niet van verwachten. Met afstandmeter op de OpenStreetMaps App kon ik de afstand meten (zie de laatste afbeelding). De ooievaars zaten 450 meter van mij vandaan. Duidelijk dat ze dan klein blijven op de foto.

De Zwarte ooievaars komen foerageren op de Flaes.

Zwarte ooievaars zijn trekvogels die grote afstanden kunnen afleggen. Vanaf juli, met een piekt in augustus beginnen de ouder vogels vanuit de noord Europese landen aan de najaarstrek. Augustus is dé maand om Zwarte Ooievaars in ons land te zien. De jonge vogels van dit jaar komen wat later als ze zover zijn ontwikkeld dat ze de lange vlucht naar het zuiden aan kunnen. In september en oktober zijn de laatste vogels onderweg naar hun overwinteringsgebieden. De trekkers stammen waarschijnlijk vooral uit de westelijke delen van het verspreidingsgebied, van Denemarken via Noord-Duitsland tot in Tsjechië. Vaak gaat het om solitaire vogels of enkele bijeen, soms echter om een tiental of meer.

In Noord- en Midden-Europa is het een regelmatig voorkomende broedvogel, vooral oostelijk van de lengtegraad van 11 tot 13°. Nederland ligt aan de noordwestelijke rand van het verspreidingsgebied en daar broedden in het verleden (vóór de 19de eeuw) zwarte ooievaars. Door het verlies van ooibossen langs de rivieren is daar een eind aan gekomen. In de 20ste eeuw was de vogel een schaarse, maar regelmatige gast. Sinds de eeuwwisseling is het een doortrekker die steeds vaker wordt aangetroffen. Het gaat dan om tientallen, tot honderden waarnemingen per jaar.


De zwarte ooievaar is een grote vogel (90 tot 105 cm lang) met rode poten en snavel. Hij verschilt van de gewone, witte ooievaar doordat hij een geheel zwarte kop en vrijwel geheel donkere vleugels heeft. De spanwijdte is 173 tot 205 cm. De vogel is gemiddeld iets kleiner dan de witte ooievaar. Zwarte ooievaars eten hoofdzakelijk vis, maar ook amfibieën, insecten, kleine zoogdieren en jonge vogels.

De OpenStreetMaps App bied uitkomst om de afstand te bepalen.

Hoe ver zitten die vogels nu van mij vandaan? dat is een vraag die ik mij ook vaak stelde. Als het landschap wat hoekig is kun je dat op de kaart van een App, zoals die van OpenStreetMaps (OsmAnd App) redelijk goed herkennen. Met de optie in het menu kun je dan een afstandmeting doen (zie afbeelding hierboven).