zaterdag 25 mei 2019

Landgoed Wellenseind opengesteld voor publiek

Met de opening van Ontmoetingscentrum Voor Anker, aan de rand van natuurgebied Landgoed Wellenseind, is het landgoed tevens open gesteld voor het publiek. De opening werd vanmiddag om 14:00 uur verricht door eigenaar Jan Zeeman van de bekende Zeeman textiel winkels, waarvan er 500 zijn in Nederland. Het plan was dat Carola Schouten de opening zou verrichten, maar vanuit het ministerie werd vrijdag middag medegedeeld dat minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om belangrijke redenen verhinderd was. De teleurstelling duurden niet lang. De hulp kwam van de kleindochter van Jan Zeeman. Niet de minister van landbouw, maar de jonge dame uit de Zeeman familie nam de taak op zich om het openingslint door te knippen.

De oprijlaan naar de parkeerplaats van Ontmoetingscentrum "Voor Anker", op Landgoed Wellenseind.

Ontmoetingscentrum "Voor Anker", van Landgoed Wellenseind, ligt aan de Dunsedijk 3A te lage Mierde. Landgoed Wellenseind is gelegen ten oosten de N269 van Tilburg naar Reusel. Het landgoed bestaat uit 103 hectare bos, 22 hectare landbouwgrond en 3,5 hectare heide.

De entree van Ontmoetingscentrum "Voor Anker", op Landgoed Wellenseind.

Om dit bijzondere erfgoed veilig te stellen naar de toekomst toe, heeft de familie Zeeman er een zelfvoorzienend en vitaal landgoed van gemaakt. Uitgangspunt van de openstelling was de ambitie om ook toekomstige generaties van dit bijzondere landschap te laten genieten. Om deze reden was het streven naar een zoveel mogelijke zelfvoorzienende opzet, zodat het behoud van het erfgoed en de cultuurhistorische waarden geborgd zijn voor de toekomst. Achter het centrum is een grote boomgaard en een moestuin aangelegd, met sla, uien, paprika, bonen, bramen en frambozen. Binnen in het ontmoetingscentrum komt een educatiecentrum waar wandelaars een kopje koffie kunnen drinken of wat kunnen eten.

Het anker in de vijver naast de ingang en het interieur van het ontmoetingscentrum.

De inrichting van het interieur is nog niet geheel voltooid. Zowel in de kelder, waar in de toekomst nog activiteiten kunnen worden georganiseerd, als op de bovenverdieping worden tegen de muur en op verschuifbare tussenwanden natuurfoto's opgehangen of rechtstreeks afgedrukt. Verder wordt nog gedacht aan een beeldscherm waar natuurvideo's op kunnen worden vertoond.

De moestuin en boomgaard, Brandrode runderen en schapen in de schaapskooi.

Jan Zeeman kreeg bij de opening assistentie van Lex Peeters, die alles weet van de natuurschatten van het landgoed, en Elles Sanders, die samen met Sanne Straatman een bedrijfje heeft, genaamd Goeie Toelie, en ondermeer duurzame producten maken. Dat gaan ze ook doen voor ontmoetingscentrum Voor Anker. Ze gaan bovendien de boomgaard en moestuin beheren en activiteiten organiseren. Dus alles voor Voor Anker, behalve de horeca.

Na de opening door Jan Zeeman en zijn kleindochter konden bezoekers nog een educatieve rit met de huifkar maken.

Landgoed Wellenseind biedt in de toekomst recreatieve, maatschappelijke én educatieve voorzieningen voor kinderen en volwassenen. Het landgoed biedt straks beleving, cultuur, educatie en duurzame recreatie in de vorm van een aanbod van biologische streekproducten, een ontmoetingscentrum, prachtige wandelingen, mogelijkheden voor groepsovernachting en o.a. een modderpad voor kinderen. Landgoed Wellenseind is onderdeel van de 4000 hectaren prachtige, groene, uitgestrekte Kempische Landgoederen. De huidige natuurstatus en de cultuurhistorische waarde van het gebied is kwalitatief hoog.

Het landgoed dankt de naam aan de vele wellen. Dit zijn bronnen van opstuwend water, dat ijzer en mineralen aan de oppervlakte brengt. Het gebied wordt doorkruist door twee kleine beekjes, de Raamsloop en de Reusel, die net voordat ze het gebied verlaten samen komen, en verder stroomt als de Reusel. Daardoor komen er in dit gebied planten en dieren voor die bijna nergens anders te vinden zijn. Verschillende soorten kikkers, Bosbeek- en Weidejuffers, Azuurwaterjuffers, Viervlek libel en Gewone oeverlibel, Vinpoot-salamanders, de zeldzame Middelste bonte specht, Boomklevers en Boomkruipers vinden hier een habitat. Zelfs de IJsvogel heeft zich gevestigd op het landgoed. En niet te vergeten, de Brandrode runderen. Deze koeien zijn Zeeman's grote trots. Onderweg komt u de Brandrode runderen en de Hollandse landgeiten tegen komen.

De IJsvogel is een van de pareltjes van het Landgoed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten