dinsdag 23 augustus 2016

Verkenning 14 Vennenwandeling

Vanmiddag keerde ik terug naar de Oisterwijkse bossen en vennen, op verkenning voor en volgende wandeling aldaar, de Wandelroute 14 vennenwandeling. Dat wordt dan wel een stevige wandeling van 9,4 km, hoewel het gedeelte aan de oostkant van de Oirschotsebaan niet interessant is, daar dat deel aan Gemeente Oisterwijk is verhuurd en dienst doet als een open natuurzwembad. Geniet van het uitzicht over het water, wandel door de bossen en laat je verrassen door de bijzondere combinatie van bos, heide en vennen.


De wandelroute gaat officieel van start bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten aan de Van Tienhovenlaan, dat van dinsdag t/m zondag geopend is van 10.00 - 17.00 uur (s 'winters tot 16.00 uur). Het eerste ven dat we dan passeren is het Diaconieven. Dit is het eerste ven dat Natuurmonumenten in Brabant in 1913 kocht. Op het Diaconieven en de andere vennen kun je allerlei watervogels zien, zoals kuifeenden en dodaarzen.

Als je op de kaart kijkt, zul je zien dat de vele vennen in de Oisterwijkse bossen allerlei verschillende namen hebben. Van personen tot kleuren, maar achter elke naam schuilt een verhaal. Het Brandven dankt zijn naam aan het feit dat hier bluswater uitgehaald werd. Op de vele vennen kun je allerlei vogels tegenkomen, maar vergeet ook niet omhoog te kijken en goed te luisteren. Grote kans dat je of het gelach van een groene specht hoort, of het geroffel op de bomen door één van de spechtensoorten die hier voorkomen, zoals de grote bonte specht of de zwarte specht. Die laatste is trouwens een stuk groter dan de grote bonte specht, al doet de naam anders vermoeden!


Vanaf deze plek kijk je uit over het grootste ven in dit natuurgebied. Het Groot Kolkven stamt uit de ijstijd. Het ven is een restant van een oud smeltwaterdal, dat ontstond door een grote kolkende waterstroom. Natuurmonumenten verhuurt dit ven ook aan de lokale visclub, die met bootjes het ven op mogen. Aan de oostkant van het ven ligt nog een prachtig uitkijkpunt, dat tevens een visplek is voor rolstoelgebruikers.