dinsdag 9 augustus 2016

Natuurwandeling over Kampina (2)

Vanmorgen zijn wij, Wout uit Reusel, Louis uit Retie en ik voor de tweede wandeling over natuurgebied Kampina naar nabij Boxtel-Lennisheuven gereden. Om 6.15 uur trok er nog een regenbui over, maar toen wij daar aan kwamen was de bui al weer ver weggetrokken en scheen de zon. Wij vertrokken vanaf de parkeerplaats aan het Roond voor de 6,2 km lange Huisvennenroute, begeleidt door de app van Natuurmonimenten, die wij op de smartphone hadden gedownload.

Veel variatie op Kampina. Behalve de alom bekende grote vennen zitten er ook veel zangvogels, zoals deze Boomklever.

De boomklever (Sitta europaea) is het enige lid van de familie boomklevers (Sittidae) in de Benelux. Boomklevers zijn de enige vogels die met evenveel gemak langs een boomstam omlaag- als omhoogklimmen en daarin onderscheiden ze zich van spechten en boomkruipers die alleen omhoogklimmen langs boomstammen. De boomklever is een korte, dikke en actieve vogel met een krachtige puntige snavel. Hij is vrijwel in geheel Europa een tamelijk algemene standvogel. De opvallende en helder klinkende roep is vaak de eerste aanwijzing van zijn aanwezigheid. In de winter is hij een geregelde bezoeker van tuinen waarin pinda's worden aangeboden.


De Kampina is een natuurgebied met bos, heide en beekdalen in de provincie Noord-Brabant, gelegen tussen Boxtel en Oisterwijk. Het gebied is sinds 1929 grotendeels eigendom van de Vereniging Natuurmonumenten en is ruim 1200 hectare groot. De Kampina is een gevarieerd natuurgebied met een uitgestrekt heide, dennenbossen en vele vennen. Centraal ligt de grote Kampinase Heide die gesierd wordt door talrijke vennen zoals als het Belversven, meer beschut liggen de Huisvennen en de Zandbergsvennen, die bijzonder rijk zijn aan libellensoorten. Over de heide klinkt de zang van de wulp. De heide is hier en daar venig en kent bijzondere soorten als lavendelheide. Vooral aan de noordzijde en de oostzijde liggen uitgestrekte (aangeplante) dennenbossen.

Er lopen ook twee beken door de Kampina, de Beerze en de Rosep, meanderend door het gebied. Dankzij de inspanningen van Pieter van Tienhoven (van 1907 tot 1953 penningmeester van de Vereniging Natuurmonumenten) zijn zij voor de golf van ruilverkaveling en kanalisaties gespaard gebleven, waar het natuurschoon langs zoveel andere beken ten onder aan is gegaan. De Beerze is een middelgrote beek met een omvangrijk moerassig beekdal. In de Smalbroeken, een vaak inunderend deel van dat dal, groeien zware moerasbossen van onder andere zwarte els met lianen als hop en kamperfoelie, waarin zich de blauwborst en de sprinkhaanrietzanger verschuilen. In de moerassen en graslandjes komen gagelstruwelen, beenbreek en zeggesoorten voor. De Rosep is binnen de Kampina maar een bescheiden stroompje zonder veel dalvorming.

Boven: de Blauwe reiger aan de overkant van een van de eerste vennen op onze route.
Linksonder: het langs de route gelegen Kogelvangersven - rechts: een havik op zijn uitkijkpost.

Kogelvangersven
In de 18de eeuw oefende de gendarmerie hier haar schietkunsten, door over het ven in de zandwallen te schieten. Net als de andere nabijgelegen vennen wordt het Kogelvangersven door regenwater gevoed. Hierdoor zijn de vennen voedselarm en groeien er kenmerkende planten zoals zonnedauw, lavendelheide en veenbes. Natuurmonumenten wil in dit door naaldbomen dichtgroeiende gebied stuifzand en heide weer een kans geven. Daarom zie je dat wij aan de andere kant van het Kogelvangersven een aantal bomen gekapt hebben. De wind krijgt hier weer vrij spel, dit kun je zelf ervaren. Hierdoor groeit het gebied niet meer dicht en wordt de natuur hier aantrekkelijker voor de heide en bijvoorbeeld de nachtzwaluw en zandbij.

Een paar van de vele Boomklevers. Boompiepers zaten er ook, maar daar heb ik geen foto van kunnen maken.

Onderweg is het genieten als je van natuur houdt.

Een van de Boompiepers die in de dennenbomen zaten.

Een jonge Roodborsttapuit in de bomen langs de wandelroute.

Prachtige natuur, afwisselend van open heidegebied tot dicht beukenbos.

Links: op weg naar het eindpunt zagen we nog een grazende reebok - rechts een perfect gecamoufleerde kleine pad.

Op weg naar huis reden we nog even langs het Diessens Broek, waar jonge Putters van de distel zaden aan het eten waren.

Mijn beoordeling over dit gebied: