donderdag 30 juni 2022

Opening Beekherstelproject Groote Beerze

Op dinsdag 28 juni is het Project Herinrichting beekdal Groote Beerze met een feestelijke opening voltooid. Het gaat dan om de (deel)trajecten 1 en 3: vanaf de weg De Hoeve tussen Casteren en Netersel tot aan de Aardbossen in Westelbeers.


Opening Beekherstelproject Groote Beerze

In 2017 is gestart met de voorbereiding van het project. Samen met heel veel partijen uit het gebied is gewerkt aan een visie voor het beekdal. Deze visie was de basis voor de ontwerpen die vervolgens zijn gemaakt. Na een voorbereiding van 5 jaar, is in het najaar van 2021 gestart met de uitvoering. Er is veel gebeurd in het gebied. Nieuwe meanders zijn gegraven, de oude gekanaliseerde beekloop is gedempt. Ook de stuwen in het traject werden verwijderd en er is ruimte gemaakt voor het water. Ook is er aan de recreatie gedacht. Zo zijn er twee stalen wandelbrug-balken met leuning geplaatst, en een brede brug voor voetgangers, mindervaliden en fietsers, met daarnaast een voorde voor de paardensport. Bij deze voorde en brug werd de opening gevierd. Genodigden waren diverse grondeigenaren die aan het project hebben meegewerkt, medewerkers van de organisaties die het project tot stand hebben gebracht (Brabants Landschap, Gemeente Bladel, Gemeente Oirschot, Provincie Noord Brabant en Waterschap De Dommel) en bedrijven die het project daadwerkelijk hebben uitgevoerd.

Het project is nog niet totaal afgerond en het gebied zal nog wat tijd nodig hebben om weer te herstellen. Maar we kijken ook alvast door naar het volgende deel van het project. De voorbereiding worden nu getroffen voor het gebied tussen de Rioolwaterzuivering in Hapert en de weg De Hoeve tussen Casteren en Netersel.


Met paard en wagen door de voorde als openingshandeling van Herinrichting beekdal Groote Beerze.


Bas Peeters, Dagelijks Bestuur Waterschap De Dommel - Joris Hogenboom, directeur Brabants Landschap


Claudia Rieswijk, Beleidsmedewerker Milieu, Gem. Bladel - Klazien Witteveen, regisseur GGA natuur, water en landbouw, Prov. Noord-Brabant

Het "projectdeel 2" lag woesdagavond 29 juni 2022 ter inzagen voor aanwonende en belangstellende tijdens een inloopavond die het Waterschap De Dommel van 19.00 tot 22.00 uur had organiseert in de zorgboerderij aan de Beverdijcken 4 in Bladel. Projectmedewerkers gaven informatie over de plannen voor het traject 'Stuw Molenweg tot aan de stuw voorbij De Hoeve’. Bij verschillende thematafels werd informatieverstrekt over de maatregelen die ze gaan nemen en wat de effecten daarvan zijn op de omgeving. Ook vertelde ze waarom ze dat doen. Ze gaven informatie over de planning en inspraakmomenten.