woensdag 31 maart 2021

Lente vogels met een zomergevoel

"Lentevogels met een zomergevoel" is wellicht de beste beschrijving wat vandaag de dag beschrijft. Temperaturen tot 24 graden, en dat op de laatste dag in maart. De wind is zeer zwak, slechts 1 tot 2 beaufort. Morgen krijgen we nog een dag met maxima van 19 tot 20 graden en veel zon, vooral later op de dag. Daarna keert de lente weer terug, met temperaturen rond 11 graden en afwisselende zon en wolken.


De groenlingen zaten bijna altijd half in de schaduw, of achter een takje,

De Groenling liet zich afgelopen zondag goed zien. Ze zaten op takjes waar ze beter te zien waren als vanmorgen. De knoppen van de bomen lopen snel uit. Met de dag komt de bloesem verder uit de knoppen en zal de bomen snel een prachtige aanblik geven. De Groenling is oorspronkelijk een bewoner van bosranden en halfopen zoomvegetatie. Nu dat natuurlijke habitat zeldzaam is, bewoont de groenling vooral cultuurlandschappen: als er maar genoeg dichte struiken zijn. Groenlingen eten zaden. In hun stevige snavel trillen ze daarvan al ronddraaiend de vrucht uit de schil en wordt deze opgegeten.


De Gaai zat wel in de open zon.

Gisteren publiceerde ik een video van de (Vlaamse) gaai. Vanmorgen kreeg ik deze mooie bonte vogel diverse keren te zien. Het leek makkelijker om de gaai op de foto / video te krijgen als de Groenling. De ene dag laat de groenling zich erg veel zien, de andere dag is dat minder. Mogelijk waren de groenlingen vandaar druk met nestbouw.


De houtduif heeft ook een streepje schaduw gevonden.

Het takje waar deze Houtduif op zit is een van de plekken waar veel vogels op neerstrijken. De schors is op plaatsen van het dode takje afgebrokkeld. Voor de foto is dat handig om te weten. Zo kun je de camera al klaar zetten om een aanvliegende vogel te kunnen filmen.