zondag 28 maart 2021

Groenlingen zingen om het territorium gevecht

Net als de Vlaamse gaai kwamen de Groenlingen ook naar de fotohut nadat ik daar vanmorgen voor strooiden. Ze weten dat. Sterker nog, ze kennen mij. Zowat alle dagen strooi ik daar voed, of ik nu foto's wil maken of niet. Door dat dagelijks te doen weten ze dat er wat voor ze te halen is. Je bouwt ook vertrouwen op met de vogels. Er zijn er bij die vlak boven mijn hoofd in de lagere takken van de bomen zitten te wachten tot het voer er ligt. Als ik mij omdraai om het vijvertje schoon te maken komen mezen, de Roodborst en de Heggenmus al op het voer af. Een enkele keer zit er dan ook een Vink of Groenling bij.


Als de Groenlingen bij de fotohut op het strooivoer af komen gaan ze vaak even in het boompje zitten wachten tot het onder hen rustig is.

De Groenling (Chloris chloris) is een zangvogel van de familie der vinkachtigen (Fringillidae). Een groenling is ongeveer 15 centimeter lang. Groenlingen doen hun naam eer aan: ze laten zich herkennen aan allerlei tinten groen in hun verenkleed. Het mannetje is olijfgroen van kleur, vooral op de stuit. De rug heeft een bruine tint en de onderzijde is meer geelachtig. De randen van de vleugel en de meeste staartpennen zijn aan de basis helder geel. De dikke snavel is bijna wit en de poten zijn vleeskleurig. Het wijfje is minder intensief van kleur, zij is meer grijsgroen en haar geel in de veren is veel valer. De juveniel is grijzer dan vrouwtje en de buikzone is meer gestreept.

Het lied van de groenling zit vol rollers en rinkelende belletjes. Hij sluit het lied vaak met een sneer af; 'tsjwèèè'. De groenling heeft twee typische zangvormen waarvan de sneer een agressiezang is naar rivaliserende mannetjes toe. Het andere type is een serie afwisselende hoge en lage tonen die warm klinken. Deze zang heeft een sociale functie en is vaak in groepen te horen. Deze twee types kunnen door elkaar gehoord worden maar ook los van elkaar. Een zingende groenling zit niet altijd stil op een takje zoals de meeste zangvogels. Deze vogel heeft echt een baltsvlucht en zingt terwijl die slalommend door de lucht vliegt. Hij imponeert met de zang én de vlucht om zo kenbaar te maken dat hij de baas is.


Van de Goenlingen die verschenen telde ik twee mannen die volledig op kleur zijn. Een eerstejaars man en een paar vrouwtjes.

De Groenling is oorspronkelijk een bewoner van bosranden en halfopen zoomvegetatie. Nu dat natuurlijke habitat zeldzaam is, bewoont de groenling vooral cultuurlandschappen: als er maar genoeg dichte struiken zijn. Groenlingen eten zaden. In hun stevige snavel trillen ze daarvan al ronddraaiend de vrucht uit de schil en wordt deze opgegeten.

De groenling is oorspronkelijk een bewoner van bosranden en halfopen zoomvegetatie. Nu dat natuurlijke habitat zeldzaam is, bewoont de groenling vooral cultuurlandschappen; als er maar genoeg dichte struiken zijn. Groenlingen eten zaden. In hun stevige snavel trillen ze daarvan al ronddraaiend de vrucht uit de schil en wordt deze opgegeten.