vrijdag 5 januari 2024

De winter komt er aan, matige tot strenge vorst

Weerplaza: 'De komende dagen wordt het geleidelijk minder bewolkt en neemt de kans op regen af in de Brabantse Kempen. De temperatuur daalt tot -1 °C overdag en -5 °C 's nachts. De wind draait geleidelijk naar het noordoosten en is matig, windkracht 3. Vanaf dinsdag neemt de kans op zon toe en stijgt de temperatuur tot 4 °C overdag en -2 °C 's nachts.'


Wordt die het landschapsbeeld vanaf zondag?

De fietspaden en B-wegen die nu onder water staan zullen dan glad worden. Op veel plaatsen staat ruim 20 cm of meer water op fietspaden. Dat is volgende week niet weggetrokken. Herberg 'In den Bockenreyder' is vanaf Esbeek onbereikbaar door het hoge water in de Reusel. Vanaf Westelbeers kunnen fietsers wel naar de Flaes en de Bockenreyder, maar vanaf de brug over de Reusel zal de doorgang gespert zijn. Vrijdag nestelt een lagedrukgebied zich recht boven ons land. Dit lagedrukgebied brengt naast veel bewolking van tijd tot tijd regen en in het noorden en noordoosten mogelijk natte sneeuw met zich mee. De maximumtemperatuur komt zondag met 0 tot +2 graden nog wat lager uit dan op zaterdag. In de noordelijke provincies kan het tot de eerste lokale ijsdag van het jaar komen. Dit is een dag waarop het de hele dag blijft vriezen. Door aanwezigheid van een overwegend matige noordoostenwind is het voor het gevoel een stuk kouder. De gevoelstemperatuur ligt in de middag namelijk ver beneden het vriespunt. Het blijft overwegend droog met vrij veel bewolking en af en toe ruimte voor de zon.

Tijdens de nacht naar maandag gaat het overal (flink) vriezen.

De minima liggen tussen -1 graad in Zeeland tot lokaal -5 graden in Groningen, Twente en de Achterhoek. In de nieuwe week blijft de wind uit een noordoosthoek waaien. Hierdoor houdt het koude winterweer nog even aan. Het blijft droog met flink wat ruimte voor de zon. De noordoostenwind kan het wederom voor het gevoel een stuk kouder aan laten voelen. Overdag komt de temperatuur rond het vriespunt uit en tijdens de nachten komt het tot lichte of matige vorst. Lokaal kan het kwik zomaar eens dalen naar -6 of -7 graden. Het is dan ook zeker niet uitgesloten dan we binnenkort op ondergelopen weilanden en ondiepe vennetjes kunnen schaatsen.