woensdag 10 juni 2015

Dendermondse eend

De Dendermondse eend is een Belgische eenden soort die regelmatig opduikt in de vennen en beken. De eend is als officiƫle Belgische standaard goedgekeurd door de Landsbond op 8 juli 2001.


Een vertegenwoordiger van de typische donkerblauwe, bijna zwarte eenden met witte bef die in Europa werden gefokt. Werd ook wel eens Vlaamse eend genoemd. Waarschijnlijk ook verwant met de Merchtemse eend en stamras van de Eend van Vorst. De Dendermondse eend is een grote landeend met vrijwel horizontale houding. De typische kleur is blauw met witte bef en slagpennen; ook de zwarte kleurslag is erkend. Een produktieve eend die op een beperkt beloop kan gehouden worden, eventueel zonder zwemwater. Goede leg; broedt gemakkelijk en goede moeder. Vroegrijp; het vlees wit van kleur en zeer fijn.

Een grote landeend met horizontale tot licht opgerichte houding. Het lichaam zeer lang en breed met diepe borst en volle buik; geen wam of kiel. Gevederte vrij vol, glad en vast aanliggend. De kop is nogal krachtig en lang. Droog, t.t.z. zonder wangontwikkeling, met vlak voorhoofd en met goed uitgesneden keel. De ogen zijn vrij klein en levendig en nogal hoog geplaatst, bruin gekleurd en heeft een fijne oogrand. De snavel is lang en breed; bijna recht. Volledig blauw of blauw met zwarte vlekken; zwarte nagel; snavelkleur van de eend donkerder dan van de woerd. Hals: Middellang en licht gebogen en vrijwel verticaal gedragen. Middelmatig dik.

De borst is vol, breed en diep, maar heeft geen borstwam of kiel. De buik is vol; iets dieper dan de benedenborst maar niet uitgezakt. Droog en mooi afgerond onderaan, zonder buikwam of kiel. De rug en lenden zijn vlak en breed. De vleugels zijn sterk; reiken tot aan de bovenstaart. Nogal hoog gedragen en goed aangesloten en niet gekruist. De staart is nogal kort en gesloten; horizontaal gedragen. Twee of drie krulveren bij de woerd. De poten en dijen en benedendijen zijn bijna volledig in het gevederte van de flanken schuilgaand. Loopbenen middellang en krachtig; evenwijdig aan elkaar in vooraanzicht. De drie voortenen goed gespreid en helemaal door de zwemvliezen verbonden; de voetzool klein. De kleur van de loopbenen en tenen is bruinzwart; donkere zwemvliezen, al dan niet met oranje vlekken.