Vanmorgen vond ik een kleine zwam die golvende bladen heeft en daardoor iets weg heeft van een sponszwam. Maar dat is deze zwam helemaal niet. Het is een trilzwam, een Bruine trilzwam. Deze is vrij donker met dunne bladen, wat een van de vormen is die deze zwam doormaakt bij het wat ouder worden en bij droog weer. Bij vochtig weer zwellen de bladen op en is de gelijkenis met andere trilzwammen groter.
De vrij algemene Bruine Trilzwam kan het hele jaar door gevonden worden op dood hout van diverse loofbomen, vooral op eik en berk. Hij is plooivormig tot gelobd en oudere exemplaren kunnen gedeeltelijk vervloeien. Het oppervlak is geheel glad. Oude exemplaren van de Bruine Trilzwam kunnen verward worden met de Bruinesuikerzwam ( Exidia saccharina ), welke hetzelfde gekleurd is en waarbij de vorm lijkt op die van een oude Bruine Trilzwam. Op het oppervlak van de Bruinesuikerzwam zitten echter kleine klierpuntjes.
De Bruine Trilzwam is lichtbruin tot roodbruin gekleurd, maar erg droge exemplaren kunnen zelfs bijna zwart zijn. Qua kleur en vorm zou hij nog verward kunnen worden met de Gele Trilzwam ( Tremella mesenterica ), maar deze is over het algemeen veel geler en lichter gekleurd.
Gelatineachtig vruchtlichaam (3-12 cm breed) bestaande uit talloze oranjebruine, bruinroze tot donkerbruine, sterk golvende, gedraaide lobben. Bij droogte schrompelt het vruchtlichaam in tot een bijna zwarte prop, om weer op te zwellen bij vochtig weer. Sporen wit. Geur onopvallend. Groeit op dood hout van loofbomen op zandgronden (kan het hele jaar door gevonden worden).