Vanmorgen fietste ik langs de provinciale weg bij het industrieterrein van Bladel. Op het punt waar je van de rechterzijde van de weg over moet steken naar de linker kant, viel mijn oog op een struik met kleine fel oranje bloemen. Het blijkt volgens Verspreidingsatlas een zeer zeldzame Oranje blazenstruik te zijn. Deze soort is een bastaard met een herkomst uit verschillende oudersoorten. Aantal km-hokken van de verwilderde variant die jaarlijks worden gemeld zijn erg beperkt. Het aantal vindplaatsen over de laatste drie jaar zijn beperkt tot drie in Noord Brabant en 12 in heel Nederland.
De Oranje blazenstruik Colutea x media (C. arborescens x orientalis) is alleen goed in bloei te onderscheiden aan de duidelijk oranje bloemen. Erwtenboompje Caragana arborescens heeft soortgelijk geveerd blad als Europese blazenstruik en ook gele bloemen, maar geen topblaadje. De peulen zijn afgeplat en de plant is ook al snel boomachtig met een gladde stam. Ook Struikpaardenhoefklaver Hippocrepis emerus kan verward worden vanwege de geveerde blaadjes en gele bloemen. Ze heeft wel een topblaadje, maar de blaadjes (en het gehele blad) zijn kleiner. De plant is meer vertakt. De peulen zijn smal en lang, afgeplat. De kelk is iets opgezwollen, kaal. De kroonbladeren hebben (in volle bloei) smalle stelen die ook iets uiteen staan. Bij Europese blazenstruik is dat bijeengevouwen.
Het is een zeer zeldzame ontsnapping of overblijfsel van cultivatie, maar mogelijk over het hoofd gezien. Verreweg het best bekend uit de kustduinen. Ontdekt in Knokke (Oosthoek) in 1974 en sinds kort ook bekend uit Wenduine. Althans op de laatste locatie min of meer ingeburgerd. Colutea x media groeit altijd in struikgewas op kalkrijke, droge en zonnige substraten (vaak samen met C. arborescens ). Belgische gegevens van Colutea orientalis (zie bijvoorbeeld D'hose & De Langhe 1976) vereisen bevestiging, maar zijn waarschijnlijk onjuist. Colutea orientalis lijkt veel op C. x media , maar heeft kleinere bladeren (geen enkele groter dan 15 mm) en een duidelijk gekielde snavel. Het wordt zelden gekweekt en het is onwaarschijnlijk dat het voorkomt als ontsnapping. Op de Britse Eilanden zou Colutea x media net zo gewoon zijn als C. arborescens (Stace 2010), maar dit geldt zeker niet voor Belgiƫ (en lijkt in strijd te zijn met Clement & Foster 1994).