Als er sneeuwresten blijven liggen terwijl het niet meer vriest, sprak men vroegen van "De sneeuw wacht op nieuwe sneeuw". Of "Blijft hier en daar wat sneeuw liggen, dan wacht hij op nieuwe" en "Sneeuw die blijft liggen langs de grachten, ligt op andere te wachten". Wat het de komende dagen brengen zal, er zijn nu nog veel plaatsen waar sneeuwresten liggen.
In de nacht van dinsdag op woensdag kan er weer wat sneeuw vallen. De temperatuur blijft wel boven nul, als scheelt dat niet veel. Als er inderdaad sneeuw valt, zal die in de ochtend nog wel liggen. Dat deed de sneeuw van het afgelopen weekend ook. Ook toen vroor het net niet. Daarna zal de sneeuw wel verdwijnen. Er wordt regen verwacht, en dat zorgt er voor dat de sneeuw sneller smelt, ook op beschutte plaatsen.
De dagen dat er sneeuw ligt zullen echter zeldzaam zijn. Het belooft eerder een zachte winter. Een Elf Steden Tocht zit er zeker niet in. De kans op stevige winterkou in februari groeit echter met de dag. "Er zou zomaar geschaatst kunnen worden”, zegt oud-weerman Frans Schrader van De Telegraaf. Meteorologische modellen tonen dat statistisch de kans op extreme kou vanaf volgende week toeneemt door een ’fenomeen’ boven de Noordpool. Boven de Noordpool splijt namelijk de polar vortex (ook Poolwervel genoemd). Dat is een poel van zeer koude lucht die, als de omstandigheden juist zijn. Om de zoveel jaar zorgt dat voor een koude winter in Europa. Op dit moment nemen experts en weerkaarten een sterke uitstroom richting het zuiden van de poolstraal waar. Uiting daarvan was het extreem winterse weer in Zuid-Europa. En vanaf volgende week kan die stroom voor echt winterweer in Nederland zorgen.
Dat hangt af of het hogedrukgebied boven Groenland een brug slaat naar Scandinavië. "Dat lijkt te gaan gebeuren en dan kan de temperatuur ’s nachts dalen naar -10° Celcius. Per 1 februari kunnen we pardoes in een echte winter belanden", weet oud-weerman Frans Schrader. Bij de KNMI zijn ze echter wat voorzichtiger. Geert Jan van Oldenborgh, klimaatonderzoeker van het meetinstituut: "Het gemiddelde van alle modellen geeft aan dat we vanaf begin februari in Nederland normaal winters weer krijgen. De kans dat het de eerste week onder de min 5 wordt, wordt nu berekend op 5%. Het klopt dat een hogedrukgebied boven Scandinavië, waar het wél heel koud wordt, ook hier kouder weer zou geven. Maar die kans is nog relatief klein."
Ouderen onder ons weten dat de winter zeker nog niet voorbij is, zolang Carnaval nog moet komen. Nu zal Carnaval dit jaar niet gevierd worden, maar Vastenavond, de dinsdag voor Aswoensdag, zal er wel komen. Op Aswoensdag beginnen de katholieke 40 vastendagen als voorbereiding op het Paasfeest. Dus als Carnaval eerst voorbij moet zijn voordat de winter ten einde raakt, kan de winter nog flink van zich laten merken. De oude Germanen hadden in de winter een moeilijke tijd. Ook zij vierden in het voorjaar een feest omdat de zon weer langer ging schijnen, de natuur weer begon te leven en de koude winter eindelijk voorbij was.
Afwachten dus, en genieten van de sneeuw (voor de liefhebbers) als die er komt.