zondag 24 januari 2021

Sneeuwlandschap na tweede winterprik

Gisterenavond begon het weer te sneeuwen. Ondanks dat het boven nul bleef, was er vanmorgen nog sneeuw te vinden. In open terrein lag er niet veel sneeuw, dus zocht ik de bossen op omdat het daar altijd koeler is. Ik vond nog redelijk wat sneeuw in de bossen van Landgoed De Utrecht. Tijdens de wandeling door het dennenbos kon ik wat mooie landschapsfoto's maken.


In de Brabantse Kempen was niet veel sneeuw gevallen. Lokaal was het toch glad op de weg door winterse buien en bevriezing. Afgelopen nacht trokken er meerdere winterse buien van noordwest naar zuidoost over ons land bij temperaturen rond het vriespunt. In Limburg sneeuwde het geruime tijd en daar is op veel plaatsen een sneeuwdek ontstaan. In sommige plaatsen lag daar vanmorgen 5 tot 10 cm sneeuw.

Weerplaza verwacht vanavond weer kans op sneeuw in het uiterste zuiden van het land. Het kan dan met name in het zuidelijke grensgebied een wit en glad worden. Elders in het land daalt de temperatuur al snel tot onder het vriespunt. Mogelijk al voordat de avondklok is ingegaan. Dit betekent dat het regionaal door bevriezing al vrij snel glad kan worden.


Landgoed De Utrecht is een ca. 2500 hectare groot landgoed in het Noord-Brabantse deel van de Kempen, ten zuiden van het dorpje Esbeek in de gemeenten Hilvarenbeek en Reusel-De Mierden. Het bevat naast uitgestrekte productiebossen en landbouwgronden veel natuur, een aardkundig monument, een riviertje en vennen. Het landgoed telt meer dan 130 soorten broedvogels. Het bos bestaat voornamelijk uit grove den, douglas en Europese lariks en leverde stuthout aan de Zuid-Limburgse steenkoolmijnen. Ook daarna bleef het productiebos; er wordt jaarlijks rondhout geoogst. Opzet is hierbij de oppervlakte aan bosgrond niet te verminderen.

Tot de belangrijke natuurterreinen op het landgoed behoort het dal van de Reusel, die hier meandert. Dit gebied wordt De Hertgang genoemd. Het dal van de Reusel op landgoed De Utrecht is door de provincie Noord-Brabant als aardkundig monument aangewezen. In 2020 viel de Reusel voor de derde achtereenvolgende zomer geheel droog. De aanvoer van grondwater uit een door het waterschap geslagen put moest voorkomen dat het biotoop voor meerdere zeldzame beschermde dier- en plantsoorten op De Utrecht ongeschikt zou worden.