woensdag 19 maart 2025

Loopbrug naar Vogelkijkhut "De Ronde Put"

De afgelopen maanden zijn de loopbruggen die op het grondgebied van het Belgische Postel naar de Langelinneput en de Ronde Put leiden aan een grondige opknapbeurt onderworpen. De brug naar de Langelinneput was half februari 2025 gereed en vrijgegeven boor het publiek. Vanmiddag kwam ik langs de tweede brug die ongeveer 500 meter verder zuidwaarts ligt. Die brug leidt naar de Ronde Put, gelijknamig aan het natuurgebied De Ronde Put.


Loopbrug naar Vogelkijkhut "De Ronde Put" herstelt

De Ronde Put is en officieel natuurreservaat. De Ronde Put (169 hectare) is een gebied met Europese topnatuur waar je als wandelaar tot rust kunt komen en kunt genieten van de natuur. De Ronde Put trekt veel roofvogels aan zoals buizerd, sperwer, havik, bruine kiekendief, boomvalk, torenvalk en op trek ook de visarend. Ook andere vogels zoals ijsvogel, rietgors, blauwborst, kleine karekiet, wielewaal en verschillende eendensoorten zoals wilde eend, kuifeend en krakeend vinden er hun plek. Enkele honderden grauwe ganzen hebben er hun vaste stek. Ook andere bijzondere dieren zoals heikikkers, hazelwormen, levendbarende hagedissen en libellen voelen zich hier thuis.


Ook de brug die vanaf het kanaal richting de kijkhut Ronde Put leidt is opgeknapt.

Je vindt er veel drijftillen. Een drijftil is een drijvend eilandje van half vergane plantenresten in een veenplas. Verschillende plantensoorten zoals veenmossen, veenpluis, beenbreek en dopheide koloniseren dit eilandje. Bij verdere kolonisatie, verschijnen er struiken en bomen op de drijftil. Men spreekt dan van verlanding.

Vogelsoorten: Blauwe reiger, Meerkoet, Dodaars, Fuut, Grauwe gans, Grote Canadese gans, Grote zilverreiger, Tafeleend, Waterhoen en de Wilde eend.