De Lepelaar
De Flaes, de Kleine Flaes en ook het Goor, liggen in de Mispeleindse Heide, een belangrijk natuurgebied. Dit deel ligt in gemeente Reusel de Mierde. Dit gebied behoort toe aan landgoed 'de Utrecht'. Ze worden omringd door vochtig heidegebied. Behalve de Lepelaars en de Zwarte ooievaars zitten er ook Nijlganzen. Deze van oorsprong Egyptische vogels zijn het gehele jaar in Nederland waar te nemen. ASR Verzekering is de eigenaar van het landgoed en heeft, met uitzondering van een aantal kwetsbare natuurterreinen, het landgoed opengesteld voor publiek. Het landgoed telt meer dan 130 soorten broedvogels.
De Zwarte Ooievaar
De Nijlgans
De nijlgans (Alopochen aegyptiaca), is een eendachtige vogel uit de familie Anatidae (zwanen, ganzen en eenden). In deze familie wordt de soort in de onderfamilie Tadorninae (halfganzen) geplaatst. Dit zegt meteen iets over het formaat. De lichaamslengte bedraagt 63 tot 73 cm en het gewicht 2,5 kg. Het verenkleed van beide geslachten is gelijk. De naam nijlgans is verwarrend, want hij behoort niet tot de onderfamilie Anserinae (zwanen en ganzen). De oude Egyptenaren beschouwden de nijlgans als een heilig dier en beeldden hem regelmatig af in hun kunst.
Deze soort komt algemeen voor in Afrika in het dal van de Nijl, maar verder door het hele continent zuidelijk van de Sahara. De leefgebieden liggen langs meren, rivieren en in moerassen. De vogel mijdt gebieden met woestijnen en dichte bossen. Ontsnapte siervogels vormden na de jaren 1960 verwilderde populaties in Oostenrijk, Belgiƫ, Denemarken, Nederland, Groot-Brittanniƫ en de Verenigde Arabische Emiraten. Zij leven daar als exoten.