Vanmorgen ben ik naar de Sonse vennen gefietst, bijna tot aan de A50 die zowat tegen het dorp Son ligt. Daanaast ligt het Oud Meer, een ven met zandduinen aan de noordzijde. De Sonse Heide ten westen van de gemeente Son en Breugel vormt samen met de Nieuwe Heide in Best een groot aaneensluitend bos- en natuurgebied. Het Sonse gedeelte beslaat ongeveer 300 ha. Evenals in Best zijn de bossen gemeentelijk bezit. Sinds 2021 wordt er gemeenschappelijk beleid voorbereid voor het hele gebied. In de nieuwe visie staan klimaatbestendigheid en biodiversiteit centraal. Dit betekent dat er in de toekomst meer verschillende inheemse bomen en struiken zullen worden aangeplant.
In het Sonse gedeelte ligt een natuurgebied van 34 ha dat bestaat uit heide, grote stuifduinen, moeras en een groot ven: het Oud Meer. Rond dit ven liggen de loofbossen met eiken en berken met een ondergroei van allerlei struiken. Op het Oud Meer, dat een beschermde status heeft en gedeeltelijk niet toegankelijk is, zijn watervogels te zien zoals de geoorde fuut en de kuifeend. De vegetatie van de oevers is een paradijs voor waterjuffers en libellen. Ze zijn hier dan ook massaal te vinden.
Het Oud Meer is de schatkamer van Son en Breugel. Als je natuurliefhebber bent, en houdt van wandelen, dan is het een buitenkans als je een wandeling mag maken met een boswachter, die alles weet van het gebied en wat daarin leeft. Wat het gebied bijzonder maakt, zeker vanuit het perspectief van de natuur, is de afwisseling. De afwisseling van open en dichtbegroeide gebieden, van bos en heide, van water en land. Het open gebied is van groot belang voor de dieren en planten, de biodiversiteit ofwel de hoeveelheid verschillende soorten dieren en planten ligt naar verwachting zo'n 60% hoger in het open gebied rondom het Oud Meer dan in het naaldbos.
De komende vijftig jaar gaan de Sonse Heide en het Oud Meer zich ontwikkelen met een nieuwe ontwikkelingsvisie. Het gebied moet aantrekkelijker worden om in te verblijven en beter tegen klimaatverandering gewapend worden. Een meerderheid van de gemeenteraad kon zich vinden in de ontwikkelingsvisie voor de Sonse Heide en het Oud Meer. Daarin is opgenomen dat het betreffende gebied zich ontwikkelt tot een natuurgebied met een hoge biodiversiteit. Dit zorgt er mede voor dat de natuur daar veerkrachtig is om de klappen van klimaatverandering en stikstofdepositie op te vangen. Maar komt ook meer ruimte voor recreatie. Maar de ontwikkelingsvisie werd niet zonder slag of stoot aangenomen. Want hoewel de gemeente Best in februari van dit jaar de ontwikkelingsvisie van het gedeelde natuurgebied zo door de gemeenteraad kreeg, wenste de gemeenteraad van Son en Breugel meer zorgvuldigheid.
Waar> Het Oud Meer ligt ten noorde langs de Bestseweg, oftewel de N620. Parkeren kan op de Carpoolplaats A50 - Son en Breugel.