De Oevermaina is een exoot, die ontsnapt is. Gelukkig kon ik een foto maken toen hij in onze tuin verscheen.
De Oevermaina is een Zuid Aziatische Maina is. De Maina, op z'n Engels Mynah, is een Spreeuwachtige. Er zijn tientallen ondersoorten van, waar ook de Beo toe behoord. De Oevermaina uit onze tuin heet in het Engels, Bank Myna.
De Oevermaina is een slank gebouwde "kleine" Maina van ongeveer 21 centimeter lang, grijszwart van hoofdkleur met een zwarte kop, gele tot roodachtige naakte ooghuid, zwarte vleugels en grijze nek en rugdelen en onderdelen. De onderstaart is wit-crème van kleur, de overige staart is zwart. Buik en onderborst vertonen een meer roodbruinere tint. De poten zijn oranje gekleurd en de snavel is roodoranje. De Oevermaina heeft meer grijs in het verenkleed dan de Herdermaina. De jongen zijn bleker en bruiner.
Oevermaina's zijn groepsvogels, zelfs tijdens het broedseizoen. Deze vogels zijn meestal erg tam en vol vertrouwen. Het zijn alleseters, die vaak dicht bij de mens foerageren; vruchten, insecten, zaden en zelfs afval op vuilnisbelten, alles is nuttig voor ze. Ze kunnen zeer destructief zijn voor gewassen. Ook houden ze runderen en andere dieren vaak vrij van teken e.d.
Oevermaina's hebben een broedseizoen van april tot augustus, maar de meeste vogels nestelen van mei tot juni. Ze graven broedholen uit zoals onze Oeverzwaluw doet. Soms broeden ze ook langs dijken, onder bruggen en zelfs in holen. Het nest is een mengsel van gras en rommel, in de uitgebreide kamer aan het eind van een horizontale aarden tunnel. Deze tunnels kunnen worden geboord in de steile oevers van rivieren, aan zijden van afgedankte steenovens, aarden putten, of zelfs in metselwerk. Ze leggen meestal 3 tot 5 eieren. Deze eieren zijn glanzend lichtblauw.
Verspreiding:
De soort komt voor als broedvogel in Bangladesh, Bhutan, India, Myanmar, Nepal, Pakistan en Taiwan. Verder worden Oevermaina's ook in Afghanistan waargenomen, maar ze broeden er niet. Ze zijn geïntroduceerd in Koeweit, Oman en de Verenigde Arabische Emiraten. Op de citizen science platformen ebird en observation.org worden ook waarnemingen uit Saudi-Arabië gemeld.