maandag 4 januari 2016

Flaes en Goorven

Een fietstocht naar de Flaes en Goor, gelegen in Landgoed de Utrecht. Het landgoed ligt midden op het samenkomen van de huidige gemeente Bladel, Reusel de Mierde, Hilvarenbeek en Oirschot. Voor de gemeentelijke herindeling waren het vijf gemeenten. Het gaat om de gemeenten Hilvarenbeek, Diessen, Hooge en Lage-Mierde, Oost-, West- en Middelbeers, Bladel en Netersel. De grenssteen, waar de vijf gemeenten bij elkaar kwamen lag een stuk verwijderd van het fietspad dar vanaf Westelbeers door de Utrecht naar de Flaestoren en herberg den Bockenreijder voert. Omdat het niet toegankelijk was is een kunstwerk geplaatst die de oorspronkelijke grenssteen moet vervangen. Het kunstwerk staat daarom uit toeristisch oogpunt vlakbij het fietspad.

Het vijf gemeenten kunstwerk ligt langs het fietspad

Uitkijktoren "De Flaes"
Op 11 november 2011 is de uitkijktoren D’n Flaestoren geopend, naar een ontwerp van LuijtenISmeuldersIArchitecten uit Tilburg. Door 8 bomen van het landgoed zelf, elk zo’n 25 meter lang en 3000 kg zwaar, te combineren met slanke stalen kolommen is een open structuur gecreëerd waarin, door een afwisseling van trappen en bordessen, een makkelijk te belopen route naar het uitzichtbalkon op 22 m hoogte leidt. Vandaar en vanaf elke traptrede er naar toe, heb je een prachtig uitzicht over het niet toegankelijke deel van het natuurgebied De Flaes en het Goorven en de bossen er rondom heen.

D’n Flaestoren, langs het fietspad, bij de Flaes (entree met € 1,00 munt)

Cultuurhistorie
De Utrecht is een ontginningslandgoed dat is ontstaan door het ontginnen van heide grond. Het doel hiervan was het tot stand brengen van akkergronden en productiebossen. Rond 1850 bestond het gebied uit uitgestrekte heidevelden, in feite gedegradeerd bos met name als gevolg van houtkap en overbeweiding. Uit de Topografische en Militaire Kaart van circa 1850 blijkt dat het gedeeltelijk om natte heide ging; in het gebied liggen verschillende vennen en vennetjes. Na de uitvinding van de kunstmest aan het eind van de negentiende eeuw werden schapen overbodig als leverancier van dierlijke mest, en daarmee de heide als graasgrond. Grootschaliger dan voorheen werden de heidevelden ontgonnen. De droge heide werd bebost en de vochtige heide omgezet in cultuurgrond: dit zijnde zogenaamde ‘jonge heideontginningen’. Binnen het gebied lagen de oude, middeleeuwse ontginningen Dun, Tulder en Lange Gracht. Vooral de geschiedenis van Tulder of Teulder gaat ver terug: rond 1400 waren hier al percelen in cultuur gebracht en ontstond er een pleisterplaats met een bierbrouwerij en jeneverstokerij. Bij de ontginning van het landgoed zijn deze buurtschappen met hun akkercomplexen grotendeels bebost.

Flora en Fauna
Landgoed De Utrecht heeft een rijke plantenvariatie en bijzondere levensgemeenschappen van dieren door haar uitgestrektheid en de verschillende landschappen daarbinnen. In grote lijnen bestaat het landgoed uit productiebos van voornamelijk naaldhout. De vennen Flaes en Goor met heidegebied, het beekdal van de Reusel en het gagelmoeras. De Broekeling met Hoogeindsche Beek (de laatste drie vormen samen een Natte Natuur Parel), oude ontginningen Dun en Tulder met akkerenclaves, open omsloten landbouwgebieden verpacht aan hoevepachters, golfbaan van Golf- en Countryclub Midden-Brabant en landschapsparken bij Rustoord en het Arnoldspark. De bossen en landbouwgebieden worden tot één geheel gemaakt door een aaneengesloten netwerk van robuuste lanen en de vele zandpaden die het landgoed rijk is.

Het Landgoed heeft als voornaamste inkomstenbron de bosbouw, pachtopbrengst van de landbouwgrond en boerderijen en de erfpachtopbrengst van de ondergrond van de woningen.

Het Landgoed heeft; 1600 ha bos, 600 ha landbouwgrond, 200 ha natuurterrein, 100 ha erven/wegen en water en golfbaan

De foto in dit album zijn genomen met een Nikon Coolpix S9900